Kutatás

Lesújtó eredmény: a csapvizek közel fele káros lehet az egészségre Amerikában

A csapvizek szennyezettsége leginkább a városokban jellemző.

2023.07.07 07:18MTI

Mérgező vegyületeket találtak az Egyesült Államokban a csapvizek egész országra kiterjedő vizsgálata során - az erről szóló kormányzati kutatási összefoglaló csütörtökön jelent meg.

A szövetségi földtani intézet (US Geological Survey) által elvégzett kutatás megállapítása szerint a csapvizek mintegy 45 százalékában megtalálható legalább egy az úgynevezett "örök mérgező anyagokból", vagyis perflour-alkilokból (PFA), amelyeket mesterségesen állítanak elő a legkülönfélébb ipari célokra, és mintegy 5000 féle vegyület tartozik ide.

A felmérés szerint a PFA-anyagok eltérő mértékben szennyezik az ország különböző térségeinek ivóvizeit, eltérő régiónként, illetve településméret szerint.

A mintákat 2016 és 2021 között gyűjtötték a kutatók, többségében lakóingatlanokból, illetve néhány iskolából városi és vidéki térségekben. A kutatás kiterjedt természetvédelmi területek vízforrásaira is, mint nemzeti parkok, olyan térségekre, amelyek nem számítanak PFA-forrásnak, valamint ipari területekre, és hulladéktárolók környékére.

A minták elemzése során azt találták, hogy a csapvizek szennyezettsége leginkább a városokban jellemző, különösen az ország északkeleti tengerparti részén, a Nagy-tavak vidékén, valamint az ország központi síkvidékének nagyvárosaiban és Kalifornia egyes részein. Ugyanakkor az ország vidéki térségeiben nem találtak PFA-anyagokat a csapvizekben.

A szövetségi földtani intézet (US Geological Survey) átfogó kutatásának összefoglalója szerint első alkalommal tettek kísérletet arra, hogy az egész országra kiterjedően vizsgálják az ivóvíz-hálózatból nyerhető, fogyasztásra szánt vizeket.

A szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (US Environmental Protection Agency) márciusban tett javaslatot arra, hogy a kormány országos szabályokat vezessen be hat PFA-anyag mennyiségére az ivóvízben. A tervezet olyan anyagokra vonatkozik, amik éveken át felhalmozódnak az emberi szervezetben és a természetbe kerülve nem bomlanak le.

A PFA-k lehetséges káros egészségügyi következményei között említik, hogy daganatos és egyéb betegségekhez vezethetnek, valamint az újszülöttek egészségére is negatív hatással lehetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.