Életmód

A közösségi média megváltoztathatja a gyermekek agyát - tanulmány

A résztvevők fokozott érzékenységet mutattak a társadalmi megítélésre.

2023.01.05 11:12ma.hu

Fiatal tinédzserként a közösségi média folyamatos figyelése összefügg a kortársak visszajelzéseivel szembeni túlérzékenységgel, és potenciálisan maradandó változásokhoz vezethet az agy jutalmazási és motivációs központjaiban - jelentették az Észak-Karolinai Egyetem idegtudósai a JAMA Pediatrics című szaklapban kedden megjelent tanulmányukban.

A tanulmányban 169 tizenévesek csoportját vizsgálták, hogyan fejlődött az agyuk 12 és 15 éves koruk között, összevetve a Facebook, az Instagram és a Snapchat önbevallás szerinti használatával.

Amikor a kutatók által "megszokottnak" minősített használattal rendelkezők - ami azt jelenti, hogy naponta 15 vagy több alkalommal ellenőrizték fiókjukat - olyan játékot játszottak, amely a visszajelzést modellezte a kortársak jóváhagyása formájában, egyre érzékenyebbé váltak erre a visszajelzésre. Az agyi szkennelések fokozott aktivitást mutattak a jutalomfeldolgozással, a koncentrációval, a szabályozással és a kontrollal kapcsolatos területeken, és a kutatók megfigyelték, hogy ezek a jelek hozzájárulni látszottak a pozitív visszacsatolási hurkokhoz, tovább növelve a társak jóváhagyására való érzékenységüket.

Azok a tizenévesek, akik arról számoltak be, hogy naponta legfeljebb egyszer ellenőrizték a közösségi médiát, ennek megfelelően csökkent az aktivitásuk ezeken a területeken, ami arra utal, hogy kevésbé aggódtak a kortársaktól érkező visszajelzések miatt, vagy nagyobb önkontrollal rendelkeztek a kényszeres viselkedés felett.

Bár elismerték, hogy a gyűjtött korlátozott adatokból nem lehetett megmondani, hogy a közösségi média használata miatt aggódtak-e jobban a tizenévesek a társaik visszajelzései miatt, vagy a társaik által való megítéléssel kapcsolatos, már meglévő aggodalmuk miatt ellenőrizték-e nagyobb valószínűséggel a fiókjaikat, a kutatók világossá tették, hogy az előbbire gyanakodnak.

"Azok a tizenévesek, akik rendszeresen ellenőrzik a közösségi médiát, elég drámai változásokat mutatnak az agyuk reagálási módjában, aminek hosszú távú következményei lehetnek egészen a felnőttkorig, mintegy megalapozva az agy idővel történő fejlődését" - mondta Eva Telzer, a tanulmány társszerzője a New York Timesnak.

Azzal érvelt, hogy a megszokott közösségi médiahasználóknál mutatkozó túlérzékenység nem jó vagy rossz, hanem csupán alkalmazkodás az egyre inkább összekapcsolt világban való élethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.