Egészségügy
Dietetikus: daganatot okozhat a sütéskor keletkező akrilamid
A megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa.
2020.08.01 02:30MTIRosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet a sütéskor keletkező akrilamid nagy dózisú, tartós fogyasztása - hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.
Erdélyi Alíz dietetikus hozzátette: a megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa.
Mint mondta, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőttek akrilamid-fogyasztásának legnagyobb részét sültburgonya, kávé, kenyér és keksz teszi ki.
Egy étel akrilamid-tartalma a sütési időtől is függ, vagyis egy három percig pirított kenyérnek kevesebb a károsanyag-tartalma, mint egy hat percig pirítottnak - jegyezte meg Erdélyi Alíz.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 15:59 Vörös macska terrorizálja a kutyákat a gödöllői NAV-nál, összefogtak a cica ellen
- 15:30 Vidnyánszky kirúgta a Nemzet Színészét
- 14:30 Népegészségügyi központ: stagnál az örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben
- 13:53 Tizenöt éves lányt vádol az ügyészség újszülöttje megölésével
- 12:07 Hankó Balázs: Magyarország versenyképességét erősítik a Neumann János Program összesen 340 milliárd forintos pályázatai
- 11:24 Három 18. századi orgona szólal meg egy májusi koncerten a Pannonhalmi Főapátságban
- 10:54 Meteorológia: az idei volt a nyolcadik legenyhébb április
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06