Megoldás a hasi görcsökre

Recept nélküli segítség a hasi görcsös panaszokra

Európában, így Magyarországon is számos embert gyötörnek rendszeresen hasi görcsök. A hasi fájdalmak leggyakoribb okai közé tartozik az irritábilis bél szindróma (IBS), a gyomor- és nyombélfekély, az epeutak megbetegedései mellett.

2008.12.24 13:25ma.hu

Mi az az IBS?

A világon minden negyedik ember szenved tartósan az úgynevezett irritábilis bél szindrómától (IBS), amelynek legfőbb tünete a rendszeres, visszatérő hasi görcs. Az IBS-es betegek alaptünetei közé tartozik a különböző erősségű és gyakoriságú hasi fájdalom, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés, a kettő váltakozása), valamint a hasi puffadás. Az IBS-ben szenvedő betegek többsége leginkább vény nélkül kapható gyógyszerekkel enyhíti kellemetlen, kínzó tüneteit.

A Duboisia gyógynövény kivonatából származó görcsoldó gyógyszer – melynek hatóanyaga a hioszcin butilbromid – célzottan szünteti meg a hasi görcsöt és az azt kísérő fájdalmat, megszüntetve a görcsös folyamatot, a kóros összehúzódást, illetve a görcskészséget.

Klinikai vizsgálatok után patikai felmérés…

A gyógyszereket forgalomba hozataluk előtt és után számos klinikai vizsgálaton tesztelik, értékelik és ellenőrizik. Egy friss kutatás során kifejezetten azt vizsgálták, hogy az említett görcsoldó készítménnyel mennyire elégedettek azok, akik görcsös panaszaikra nem a rendelőben az orvosnál, hanem a gyógyszertárakban keresnek megoldást, azaz mennyire tartják hatékonynak a Duboisia növényből kivont görcsoldót, és milyen tapasztalataik vannak a készítménnyel kapcsolatosan.

Hogyan zajlott a felmérés?

A felmérésre Németországban került sor: 4.680 kérdőívet küldtek szét 306 gyógyszertárba, ahonnan összesen 1.539 értékelhető kérdőív érkezett vissza. Kérdőívet csak azok kaptak, akik kifejezetten azért tértek be a patikába, hogy recept nélkül kapható Duboisia növény kivonatát tartalmazó görcsoldó gyógyszert vásároljanak hasi görcseik vagy egyéb jellegű (pl. IBS) hasi panaszaik megszüntetésére.

A vásárlóknak tehát nem a gyógyszerészek ajánlották az említett görcsoldót, hanem kifejezetten maguk a betegek kérték ezt a készítményt. A kutatás során fontos szempont volt, hogy a válaszadók otthonukban töltötték ki a kérdőívet a gyógyszer bevételét követően, így a válaszokat nem befolyásolták klinikai körülmények, illetve orvosi felügyelet.

Milyen kérdésekre keresték a választ?

A feltett kérdések többek között arra irányultak, hogy mennyi időt követően kezdenek el gyógyszert szedni/keresni gondjaikra a hasi panaszoktól szenvedők; jártak-e orvosnál panaszaikkal; hányan tudnak arról, hogy vélhetőleg IBS-ben szenvednek; mennyire zavarják őket mindennapjaikban a hasi görcsök, és természetesen arra is kíváncsiak voltak a felmérést végzők, hogy a Duboisia gyógynövényből származó görcsoldó mennyire jelent hatékony megoldást a problémáikra.

Milyen eredmény született?

A felmérésben résztvevők panaszaik okaként többféle választ adtak; legfőbb tüneteikként a hasi görcsöket és fájdalmat jelölték meg, azonban ezt igen gyakran kísérte egyéb kellemetlen melléktünet, mint például puffadás, felfúvódás, vagy a szélgörcs. A panaszaikra szedett Duboisia kivonat tartalmú görcsoldó készítmény hatásosan, gyorsan és tartósan csökkentette tüneteiket.

A válaszadók többsége (87-96%) a Duboisia kivonat tartalmú görcsoldó készítmény hatékonyságát és tolerálhatóságát nagyon jónak minősítette, különösen akkor, ha a készítményt a tünetek jelentkezését követő 3 napon belül elkezdte szedni.

Néhány főbb megállapítás a felmérés eredményeiből

Az alhasi panaszok gyakran krónikusak és visszatérőek, és sokakat rendszeresen, akár éveken keresztül gyötörnek. Panaszaik okaként a megkérdezettek 52%-a számolt be hasi görcsökről, 35%-a menstruációs fájdalomról és 13%-a feltételezhetően IBS-ben szenved. Az irritábilis bél szindrómára jellemző hasi fájdalom igen különböző erősségű és gyakoriságú lehet.

Egyes betegeknél ez krónikussá váló vagy legalábbis gyakran visszatérő állapot, míg másoknál vannak fájdalommentes vagy csak enyhe hasi diszkomfort érzéssel járó időszakok is. A válaszadók 62%-ának tünetei több mint 3 éve fennállnak. A válaszadók 29%-a havonta akár 1-3 alkalommal szenved hasi görcsöktől. Életminőségüket jelentős mértékben rontja a görcsös állapot, illetve az azt kísérő kellemetlen tünetek.

A hasi görcs és az IBS által okozott fájdalmak

A hasi görcsök igen gyakran váratlanul, nem ritkán az éjszaka folyamán jelentkeznek. Ha alvásunkat, éjszakai nyugalmunkat hasi panaszok zavarják, valószínűleg hatással lesz másnapi teljesítményünkre is, hiszen a kialvatlanságtól és a fájdalom okozta kimerültségtől fáradékonyabbak leszünk, s másnapi teljesítményünk jelentősen romlik.

A hasi görcsök nemcsak az emésztést, vagy az éjszakai pihenést zavarják, de hatással lehetnek a beteg utazásra való képességére, személyes kapcsolataira, szexuális életére, sőt munkavégzésére is. A vizsgálat során a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a hasi fájdalom rendszeresen korlátozza őt napi tevékenységében.

Megkérdeztük Dr. Király Ágnes gasztroenterológus szakorvost, a Pécsi Tudományegyetem III. Belklinikájának egyetemi docensét, aki elmondta, hogy „a német adatok a magyar lakosságra is jellemzőek, hiszen a betegség a közép-kelet európai régióban nagyon hasonló előfordulású. Nagyon sok IBS-ben szenvedő nem keres orvosi segítséget, míg a betegek másik része a családorvoshoz fordul, aki csak akkor küldi tovább szakrendelésre – például gasztroenterológushoz – a beteget, ha bizonytalan a diagnózisban.

A szakrendelésünkre érkező betegek 60-70%-a valamilyen hasi fájdalomra panaszkodik, míg a fennmaradó 30-40% a székelés megváltozása miatt, vagy a felső tápcsatornai tünetek miatt kerül hozzánk.” A gyógyszerészek véleménye alapján a hazai gyógyszertárakban szerzett tapasztalatok is azt mutatják, hogy a meghűlés, banális fájdalmak csillapítása, emésztési problémák, mozgásszervi panaszok mellett a görcsoldás az egyik legfontosabb területét képezi az öngyógyszerezésnek.

A betegek első körben a gyógyszertárban keresnek megoldást görcsös panaszaikra, különösen, ha tüneteik oka ismert számukra, így például a visszatérő gyomor- bélrendszeri,- epe,- és menstruációs fájdalmak, esetleg húgyúti panaszok esetén. Különös felelősség és szakértelmet igénylő feladat a beteg számára ismeretlen eredetű görcsök oldása. A tünetek jellegéből, intenzitásából, gyakoriságából a gyógyszerész eldönti, hogy ajánl-e, ha igen, milyen görcsoldó készítményt, vagy a panaszok okának tisztázására orvoshoz irányítja a beteget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.