Az aztékok ősi gabonája

Amaránt, az újra felfedezett rituális étek

A különös hangzású elnevezés az inkák és az aztékok ősi gabonáját fedi. Tündöklése és bukása után az amarántot manapság egyre többen illesztik be étrendjükbe.

2008.12.16 08:47ideal.hu

Egyebek közt az is jelzi, hogy annak idején milyen fontos szerepet játszott a latin-amerikai őslakosok életében, hogy amarántban fizették az adót. Emellett a rituálék során is felhasználták – a történelmi hűség kedvéért hozzá kell tennünk: emberi vérrel keverve. Mindezt a 16. századbeli hódítók nem nézték jó szemmel, olyannyira, hogy hosszú időre be is tiltották a növényt, így azt a bennszülöttek legfeljebb „illegalitásban” termeszthették.

Csak a múlt században „rehabilitálták”, sőt fehérje- és ásványianyag-tartalmára való tekintettel az űrhajósok étrendjébe is beillesztették. Ma már nem csak a tengerentúlon, hanem jó néhány európai országban is termesztik.

Komplex beltartalom


Ásványianyag-összetétele rendkívül komplex. Fő fegyverténye a lizin nevű aminosav. Több kalciumot tartalmaz, mint a tej, emellett vas-, cink- és magnéziumtartalma is elismerésre méltó. Bőségesen található benne A-vitamin, sőt – a gabonafélékre legkevésbé sem jellemző módon – C-vitamin is. Telítetlen zsírsavakban ugyancsak gazdag. Mentes viszont a gluténtől, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Felhasználása

Őshazájában karamellizált cukorral keverve édességet készítenek belőle – ám ennél lényegesen egészségesebb formában is fogyaszthatjuk. Az amarántliszt kenyér- és tésztafélék alapanyaga lehet. A bioboltokban és nagyobb élelmiszerüzletekben kapható pattogatott amarántmagból pedig szinte bármit süthetünk-főzhetünk – a lehetőségeknek egyedül fantáziánk szabhat határt. Természetesen fogyaszthatjuk mindenféle hőkezelés nélkül is, például salátába, müzlibe vagy akár csak joghurtba keverve.

Három egyszerű amarántrecept

Karfiol amarántpanírban

Hozzávalók:

– 1 közepes fej karfiol
– 250 g barnaliszt
– 3-4 tojás
– 250 g pattogatott amarántmag
– tengeri só ízlés szerint
– ételízesítő ízlés szerint
– 2-3 dl étolaj

Elkészítése


A karfiolt szedjük rózsáira, és tengeri sós vízben körülbelül félig főzzük meg! Csepegtessük le, hagyjuk megszáradni! A tojásokat verjük fel tengeri sóval és ételízesítővel, a barnalisztet és az amarántot öntsük egy-egy tálba! Panírozzuk be a félig főtt karfiolrózsákat a következő sorrendben: barnaliszt, tojás, amaránt, majd rántsuk ki őket az étolajban!

A kész rózsákat helyezzük kis időre papírszalvétára, így a zsiradék jelentős részétől megszabadulhatunk! Salátával és gabonakörettel egyaránt kínálhatjuk, és – mint minden rántott ételhez – adhatunk hozzá reszelt fehérretket is.


Amarántkása

Hozzávalók:
– 250 g pattogtatott amarántmag
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 1 l zöldségleves (jó minőségű leveskockából is jó)
– fehérbors (ízlés szerint)
– tengeri só vagy szójaszósz (ízlés szerint)

Elkészítése

A vöröshagymafejeket és a fokhagymagerezdeket hámozzuk meg, majd vágjuk minél kisebbre (utóbbit passzírozhatjuk is)! Tegyük fel őket főni a zöldséglevessel és az amaránttal. Forrás után tegyük bele a fehérborsot és a tengeri sót, majd állítsuk a lángot a legkisebb fokozatra, és 20-25 percig főzzük az ételt! Időről időre keverjük meg!

Ha szójaszósszal kívánjuk ízesíteni, ezt akkor tegyük, ha az étel már kész (és ez esetben természetesen nincs szükség a tengeri sóra)! Az amarántkását köretként és önálló fogásként egyaránt kínálhatjuk.

Amarántdesszert

Az alábbi recepthez szándékosan nem adunk meg konkrét alapanyagokat és mennyiségeket - az arányokat és az összetevőket illetően egyaránt érdemes kísérletezni! Keverjük össze a pattogatott amarántmagot mézzel, olajos magvakkal (dió, mogyoró, pisztácia, mandula, szezámmag, napraforgómag stb.), valamint aszalt és/vagy nyers gyümölcsökkel! Adhatunk hozzá mazsolát, a fűszerek közül pedig jól harmonizál például a fahéjjal, illetve kis mennyiségben a gyömbérrel is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.