Környezetvédelem

Szmogrendőrség alakult Pekingben

Hivatalos adatok szerint 569 ezer kínai hal meg évente tüdőrákban, bár szakértők azt mondják, a valódi szám ennél nagyobb.

2017.01.08 13:08MTI

Környezetvédelmi rendőrség létrehozását jelentették be a súlyos légszennyezés sújtotta kínai fővárosban a szabadtéri égetés visszaszorítására. A hivatalos adatok szerint félmilliónál többen halnak meg Északnyugat-Kínában a légszennyezettség miatt.

Fotó: Reuters

Kína északkeleti területeinek nagy részén december közepe óta erős a szmog, a hatóságok ezért sok gyárat bezárattak, és szigorúan fellépnek a tilalmat megszegő üzemek ellen. A már meghozott intézkedések ellenére óriási a felháborodás a közvéleményben a légszennyezettség miatt. Hivatalos adatok szerint 569 ezer ember hal meg évente tüdőrákban az országban, bár szakértők azt mondják, a valódi szám ennél nagyobb.

Caj Csi, Peking ideiglenes polgármestere egy szombati tanácskozáson bejelentette, hogy az új rendőrségi részleg tagjainak feladata fellépni a szabadtéri sütés, valamint a szemét- és zöldhulladék-égetés ellen.

Számos további intézkedést is hoznak a polgármester szerint: az idén 30 százalékkal csökkentik a széntüzelést, bezárnak ötszáz súlyosan környezetszennyező gyárat, és környezetkímélőbbé alakítanak másik 2500-at. Már a jövő hónaptól korlátozzák 300 ezer súlyosan légszennyező gépjármű behajtását Pekingbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.