117 millió forint

Ötszáz somogygeszti lakos jut egészséges ivóvízhez

A helyi vízmű kútjából nyert víz és a szolgáltatott ivóvíz is a megengedett mértéknél több ammóniumot és vasat tartalmazott.

2015.09.15 09:27MTI
Forrás: Youtube

Somogygesztiben ötszáz lakos életminősége javul annak az Európai Unió és a magyar állam támogatásával megvalósított, nettó csaknem 117 millió forintos ivóvízminőség-javító programnak köszönhetően, amely a sikeres próbaüzem után ezekben a napokban zárul - tájékoztatott a somogyi település önkormányzata.

A fejlesztésről kiadott közlemény szerint a beruházást az indokolta, hogy a meglévő technológia - vízkezelés hiányában - nem volt alkalmas arra, hogy megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltasson az otthonokba: a helyi vízmű kútjából nyert víz és a szolgáltatott ivóvíz is a megengedett mértéknél több ammóniumot és vasat tartalmazott.

Somogygeszti önkormányzata mint a települési vízmű tulajdonosa több mint 105 millió forint támogatást nyert el az Európai Uniótól és a magyar államtól, míg a tízszázalékos önrészt a Belügyminisztérium pályázatán kapott forrás biztosította, így a lakosságnak nem jelentett anyagi terhet a fejlesztés.

A 2014 májusában elkezdett beruházás során bővítették a vízmű területét, új kutat fúrtak, kezelőépület, tisztavíz-medence és vasiszap-ülepítő medence épült. Emellett több mint három kilométer hosszan megtisztították a vízvezeték-hálózatot, csaknem ezer méteren kicserélték a korábbi vezetékeket, továbbá átépítették a hálózati csomópontokat.

A vízműtelepen korszerűsítették a villamoshálózatot és kiépítették a rendszer működéséhez szükséges új irányítástechnikát. A komplex víztisztítási technológiának része az ammóniummentesítés, a vastalanítás és a fertőtlenítés. A megújult vízműben egy hónapos próbaüzemmel ellenőrizték az új rendszert.

A 2015 augusztus végén megkezdett hivatalos műszaki átadás-átvételi eljárásban a hatóságok megfelelőnek tartották a vízmű működését, amelynek üzemeltetője a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. A társaság a fejlesztés eredményeként az európai uniós határértékek szerinti ammónium- és vastartalmú ivóvizet szolgáltat a somogygeszti otthonokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.