Álmatlan éjszakák a pénz miatt

A gazdasági válság hatással van a lelki egészségre is

A Wall Street hullámvasútja sok amerikai számára nemcsak pénzveszteséggel, hanem álmatlan éjszakákkal és lelki feszültséggel is jár - állítják a tudósok.

2008.10.15 08:15medipress

Az emberek annál idegesebbek, minél közelebb vannak a nyugdíjhoz és minél több pénzt fektettek be a részvényekbe és a bankoknál. Ez az idegesség a családtagokra is kihat, a párok veszekednek az anyagiakon és a gyerekekre is átragad a feszültség.
 
A válság több embert érint, mint szeptember 11-e, a krízisvonalakhoz jóval több hívás fut be. „Ha vesszük a benzinárak emelkedését, hozzáadjuk az otthonok elárverezését, a nagyobb hitelintézetek és befektetési bankok bedőlését, az áremelkedéseket, a tőzsdekrachot és a krach utáni tőkeinfúziót, szorongás a négyzeten lesz az eredmény” – magyarázza Josh Klapow, a birminghami Alabama Egyetem egészségügyi szervezési tanszékének docense. 

Csak ront a helyzeten az, hogy a vezetők sem tudják, mikor oldódik meg a helyzet, a legsúlyosabb a helyzet a Wall Streeten dolgozók esetében. Kenneth Ruge, a New York-i Marble Főiskolai Templom lelkésze és tanácsadója elmondta, több alvászavarral, gyomor-bél-problémával, súlyosabb légúti fertőzésekkel, gyakoribb nyugtatószedéssel és alkoholfogyasztással találkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.