Az új Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika áta

Egyedülálló lehetőségek az arc- és agykoponya fejlődési rendellenességek gyógyításában

Kiemelkedő jelentőséggel bír a Szegedi Tudományegyetem új Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikájának átadása, mivel Magyarországon mindössze 20-30 arc- és állcsontsebész jut 10 millió emberre, pedig ez a rendkívül komplex, speciális határterület nagyon széles spektrumban foglalkozik a betegekkel.

2008.10.13 11:24ma.hu

A Klinika várhatóan a szakmai utánpótlás egyik vezető centruma lesz, és az egész dél-alföldi régió betegellátásának minőségi javulását fogja eredményezni. A fogászat és a sebészet határterületén elhelyezkedő arc- és állcsontsebészet művelésére csak a legmagasabb szintű ellátási központokban van lehetőség. 

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának vezetése felismerte, hogy az egyre jobban specializálódó és egyre összetettebb sebészeti környezetet igénylő szakma a Fogorvostudományi Kar épületében nincs ideális környezetben. Az egészségügyi integrációnak köszönhetően azonban a volt II-es Kórház területén olyan területi és műtéti kapacitás szabadult fel, amely lehetővé tette egy új klinika létrehozását. 

Az Általános Orvostudományi Kar és a Klinikai Központ önálló egységeként működő új Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikán lényegesen jobb, modernebb lehetőség nyílik a betegellátásra, így a szegedi orvosok olyan műtéteket is végezhetnek, mint például a komplex arc- és agykoponya fejlődési rendellenességeinek (cranio-facialis) sebészete, melyet eddig az országban sehol nem végeztek rutinszerűen. A 2008. október 10-én hivatalosan is átadásra került új klinika az ország egyik vezető központjaként 2 műtőt és 3 korszerű ambulanciát működtet, ahol öt szakorvos és három szakorvosjelölt látja el ország egész területéről érkező betegeket, akiknek a kezelésére máshol nincs lehetőség. 

Ugyanakkor figyelembe véve, hogy az arc-, és állcsontsebészet egy komplex terület, amely többek között az arc- és a szájüreg sérüléseivel, daganataival és fejlődési rendellenességeivel foglalkozik, a magas szintű betegellátás egyik elengedhetetlen feltétele a társszakmákkal való szoros együttműködés. A Szegedi Tudományegyetem orvosképzésének köszönhetően az egyes egységek az oktatás, a kutatás valamint a betegellátás területén is folyamatosan kooperálnak. „A Szegedi Tudományegyetem új Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikája egyben a szakmai utánpótlásnak is az egyik vezető centruma kíván lenni. Az osztályok közös együttműködési programot dolgoznak ki annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk a hazánkban uralkodó jelentős szakemberhiányt, és a közeljövőben közös posztgraduális képzéseket tervezünk fogorvosok és más, a témában érdekelt szakemberek számára is.” – mondta el az átadáson Dr. Piffkó József, a Szegedi Tudományegyetem tanára, a Klinika igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.