Szokjon rá, hogy leszokik!

Szlovákiában is elrettentő képek kerülnek a cigarettás dobozokra

A dohánytermékek csomagolásán megjelenő elrettentő ábrázolások sorában egyebek mellett egy vért felköhögő fiatal nő, illetve egy hullaházban fekvő férfi képe is megjelenik majd.

2015.07.24 00:30MTI

A jövő évtől már Szlovákiában is megjelennek a dohánytermékek dobozain a dohányzás káros hatásait szemléltető, elrettentő képek - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az egészségügyi tárca által közölt információkra hivatkozva szerdán.

A szlovák egészségügyi tárcánál kidolgozott törvénymódosítás értelmében a dohánytermékek csomagolásán az egészségügyi ártalmasságra figyelmezető szöveg mellett elrettentő képeket is feltüntetnének. A módosítás, ha elfogadja a parlament, jövő májustól lép hatályba. A tervezetről már őszi ülésszakán szavazhat a pozsonyi törvényhozás, amely legutóbb 2008-ban tárgyalt hasonló szabályozásról, de akkor annak piaci kihatásaira hivatkozva elutasította azt.

A hatályos szlovák szabályozás a cigarettás dobozok felületének 30, illetve 40 százalékát tartja fenn a figyelmeztető feliratok számára. A szlovák szaktárca módosító javaslata szerint ezt az arányt a csomagolás felületének 65 százalékára emelik és a szöveg mellett az elrettentő képek is megjelennek majd. A dohánytermékek csomagolásán megjelenő elrettentő ábrázolások sorában egyebek mellett egy vért felköhögő fiatal nő, illetve egy hullaházban fekvő férfi képe is megjelenik majd, és lesznek a dohányzás káros hatásait szemléltető más fényképek is, amelyek például betegségtől károsult végtagokat, fogsorokat mutatnak.

Szlovákiában statisztikák szerint a felnőtt lakosság jelenleg mintegy ötöde dohányzik, ez az arány alacsonyabb, mint az európai átlag. Ugyanakkor a felnőtt dohányosok száma Szlovákiában 2002 óta folyamatosan csökken, éves szinten mintegy két százalékponttal. A fiatalok körében viszont az elmúlt években nőtt a dohányzók aránya. Az országban évente mintegy 11 ezer halálesetet írnak a dohányzás okozta megbetegedések számlájára, az egészségügyi ellátórendszer pedig éves szinten átlagosan mintegy 200 millió eurót költ ezeknek a betegségeknek a kezelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.