Agyturkász

Többet árt a pszichopaták kezelése, mint használ

A pszichopaták agya másképp reagál a büntetésre, mint a normális emberi agy, vagyis kezelésük gyakran legjobb esetben is hatástalan, de akár visszafelé is elsülhet. A "rossz" hír az, hogy már gyerekkorban el kellene kezdeni kezelésüket.

2015.01.30 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Anthonyhcole, Wikimedia commons

Maga a pszichopata kifejezés ugyan vitatott a pszichiátriai szakemberek körében, de általában azokat tartják ebbe a körbe valóknak, akik híján vannak az együttérzésnek és a bűntudatnak. Ötből egy erőszakos bűnelkövető pszichopata, árulta el Sheilagh Hodgins, a Montreali Egyetem professzora, mekkora gondot jelent ez az emberiségnek. Hodgins szerint közöttük jóval magasabb a visszaesők száma és sokkal kevesebben profitálnak a rehabilitációs programokból.

"Számos tekintetben eltérnek a hagyományos bűnözőktől a pszichopata bűnelkövetők. Előbbiek hiperérzékenyek a fenyegetésre, többnyire lobbanékonyak és agresszívek, miközben a pszichopaták nagyon visszafogott válaszokat adnak a fenyegetésekre, nyugodtak és agressziójukat könnyen irányítani tudják" - ezt már Dr. Nigel Blackwood, a King's College London kutatója árulta el.

Hidgins és Blackwood egyaránt tagja volt annak a csapatnak, mely erőszakos bűnözők agyáról készített fMRI felvételeket hasonlított össze olyanokéval, akiknek nem volt erőszakos előtörténetük. A bűnelkövetők közül 12 pszichopata, 20 ettől a rendellenességtől mentes ember volt, miközben a kontrollcsoport 18 emberből állt.

A kísérlet résztvevőinek képtársítási feladatot kellett megoldania az MRI-gépben. A játék szabályai azonban nem voltak következetesek, a jutalmazás módszere figyelmeztetés nélkül változott. Az érintettek egy része képtelen volt tanulni a "büntetésből" egy-egy ilyen változást követően, agyuk által adott reakcióikat pedig felfedte a mágneses rezonanciát alkalmazó szkenner. Ennek során strukturális abnormalitásokra akadtak a kutatók, melyek a szürkeállományban és a fehérállomány bizonyos területein (a tanulásért és az empátiáért felelős részein) jól kimutathatóak voltak.

"A pszichopata bűnözők csak a pozitív következményekkel számolnak, a negatív következmények felismerése számukra megoldhatatlan feladatnak tűnik" - nyilatkozta Hodgins. Blackwood szerint az eredmények megmagyarázhatják, hogy miért csökken az agresszív viselkedés a legtöbb problémás gyerek körében célzott terápia hatására, miközben néhányuknál teljesen hatástalan marad. Utóbbiak azok, akik érzéketlennek, kőszívűeknek tűnnek mások iránt.

Ha eddig velünk tartott, nem bánja meg, mert a legdurvább következtetés még csak most jön! "Mivel a legtöbb erőszakos bűncselekményt olyan férfiak követik el, akiknek fiatalkori magatartási problémáik vannak, speciális, ezen viselkedési mintát produkáló agyi mechanizmusokat célzó, tanulási alapú megelőző kezelésben kellene részt venniük. Viselkedésük változásával jelentősen csökkenteni lehetne az erőszakos bűncselekmények számát" - állítja Hodgins.

Vagyis hivatalosan is alátámasztottá vált a tény, miszerint az erőszakos bűnözés csökkentésének legjobb módszere nem a szigorú büntetés (amire a pszichopaták amúgy sem reagálnak a "társadalom által elvárt" módon), hanem a korai felismerés, kezelés és ezáltal megelőzés . A problémás gyerekeket nem kiközösíteni, hanem segíteni kell, ez a munka néhány évtized alatt bőségesen meghozza az eredményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.