Fiatal férfiakon tesztelték...

A cukorbetegség csökkenti a tesztoszteron szintet

Egy új kutatási anyag szerint a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő fiatal férfiak tesztonszeron szintje jóval alacsonyabb az átlagosnál.

2008.09.15 12:15medipress.hu

"A tesztoszteron hiánya jelentős behatással lehet az ilyen férfiak szexuális életére és nemzőképességére - nyilatkozta Dr. Paresh Dandona a New York Állami Egyetem munkatársa.

"A cukorbetegséget leggyakrabban a különböző szív és érrendszeri betegségekkel hozzák kapcsolatba, de úgy tűnik a különböző szexuális zavarok és a meddőség is szorosan összefügg a cukorbajjal."

2004-ben Dr. Dandona és kollegái különösen alacsony tesztoszteron szintet állapítottak meg a kísérleteikben részt vevő kettes típusú cukorbetegségben szenvedő férfiaknál.

Emellett a résztvevők luteinizáló hormon és follikulusstimuláló hormon szintje is túlzottan alacsony volt, pedig ezek a hormonok elengedhetetlenek a nemzőképességhez.

A mostani kutatás során 38 egyes és 24 kettes típusú cukorbetegségben szenvedő 18 és 35 év közötti férfit vizsgáltak meg.

Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedő betegek esetében a tesztoszteron, valamint luteinizáló és follikulusstimuláló hormon szintek teljesen normális értékeket mutattak.

Kettes típusú cukorbetegek esetében azonban az esetek 58 százalékában találtak abnormálisan alacsony értékeket.

A túlzottan alacsony luteinizáló és follikulusstimuláló hormon szint a hypogonad eredetű hypogonadismus tünete, amely betegség következtében a herék nem funkcionálnak megfelelően a hipotalamuszban és az agyalapi mirigyben jelentkező problémák miatt.

Dr. Dandona szerint a túlsúly, az inzulin rezisztancia és a gyulladások mind komolyan károsítják a hipotalamusz azon képességét, hogy képes legyen a hormonok termelését irányító folyamat kiváltására.

A hypogonad eredetű hypogonadismus kezelése során a tesztoszteron pótlása mellett luteinizáló és follikulusstimuláló hormoninjekciókra is szükség van a termékenység visszaállításához.

Dr. Dandona szerint kevés a valószínűsége, hogy súlyvesztéssel a folyamat visszafordítható: "Ha a cukorbetegség kialakulása után jelentkezik a hypogonadismus, kevés az esély rá, hogy a folyamat visszafordítható, ezért jó, ha inkább a megelőzésre fordítjuk a figyelmünket."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.