Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, halat
Mediterrán étrenddel csökkenthető a krónikus betegségek kockázata
A zöldségben, gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend tényleges védelmet biztosít a daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus kórképek ellen - jelentették be olasz kutatók.
2008.09.13 16:12MTIFrancesco Sofi, a Firenzei Egyetem táplálkozástudományi szakértője és kollégái 12 nagyszabású nemzetközi követéses vizsgálat anyagát elemezték. A kutatásokban 1,5 millió ember vett részt, akiknek sorsát 3-18 éven át követték nyomon. A hagyományos mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, valamint olyan telítetlen, azaz egészséges zsírokat tartalmaz, mint az olívaolaj. Ugyanakkor kevés vörös húst, tejterméket és alkoholt fogyasztanak.
Mint kiderült, azon személyek körében, akik szigorúan tartották magukat a mediterrán étrendhez, 9 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás, 13 százalékkal alacsonyabb volt a Parkinson- és Alzheimer-kór előfordulása, s 6 százalékkal ritkábbak a rosszindulatú daganatok. A firenzei kutatók kidolgoztak egy "megfelelési táblázatot", amelynek segítségével értékelni lehet, hogy mennyire követi valaki a mediterrán étrend előírásait. "A +megfelelési táblázat+ hatékony eszköz lehet a megelőzésben, a megbetegedési és halálozási ráták csökkentésében" - hangsúlyozták a kutatók.

Kapcsolódó írások:
- A helytelen étrend becsapja a teltségérzetet okozó agyi központot
- A mediterrán étrendhez hasonlóan szívbarát az alacsony zsírtartalmú is
- A túl zsíros étrend alvászavarokhoz vezethet
- A diabétesz ellen is védhet a mediterrán étrend
- A húsban gazdag étrend előnyös a férfiaknak
- A szívbetegség diagnózisát ritkán követi étrendváltás
- Tények étrendünk cukortartalmáról