Életveszélyes allergiás reakciót produkáltak

Ritka allergiás reakciót válthat ki a HPV-oltás

Más védőoltásokhoz képest a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) ellen beadott vakcina nagyobb valószínűséggel váltott ki egyfajta veszélyes allergiás reakciót - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

2008.09.04 11:37MTI

Az ausztrál kutatók 114 ezer fiatal lány esetét vették alapul, ők egy tavalyi új-dél-walesi oltási program keretében kapták meg a HPV elleni szert. Az oltás után 12 lánynál jelentkezett túlérzékenység (anafilaxiás reakció), azaz olyan potenciálisan életveszélyes allergiás reakció, ami légzési nehézséggel, hányingerrel és kiütéssel járhat.

Ebből nyolc esetről bizonyosodott be, hogy egyértelműen az oltás következménye volt. Statisztikailag ez százezer dózisra vetítve 2,6 esetet kockázatot jelent, míg egy pár évvel korábbi agyhártyagyulladás elleni védőoltássorozat során a százezer dózis beadása nyomán csupán 0,1 esetben jelentkezett anafilaxiás reakció. A kutatók szerint azonban a látszólag magasabb kockázat azzal is magyarázható, hogy a nők érzékenyebbek a védőoltásokra, s a megfigyelés módszerei fejlettebbek a korábbiaknál, tehát több allergiás esetet fedeznek fel, ráadásul Ausztráliában egyébként is emelkedő tendenciát mutat az anafilaxiás reakciók száma.

"Ez csupán egy figyelmeztetés, hogy vannak ilyen ritka ellentétes hatások" - magyarázta a Kanadai Orvosszövetség Lapjában publikált tanulmány kapcsán a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem egyik tudósa, aki a kutatókhoz csatlakozva leszögezte, ennek ellenére rendkívül fontos a süldő lányok beoltása HPV ellen, csupán fokozottabb figyelmet kell rájuk fordítani az oltás után. A szexuális együttlét útján terjedő vírus ellen szeptembertől megkezdik a 12-13 éves, tehát még a nemi élet megkezdése előtt álló tinédzserlányok beoltását az angol iskolákban is.

Az országos program keretében évente háromszázezer lányt szeretnének védetté tenni, így 2011-ig - a nem az iskolában beoltott, idősebb lányokkal együtt - összesen több mint kétmillió angol tinédzser kaphatja meg a vakcinát. A brit egészségügyi miniszter szerint a védőoltás évente négyszáz nő életét mentheti meg. A méhnyakrák Nagy-Britanniában évente 800 emberéletet követel, míg világszerte 300 ezren halnak bele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.