Európai Parlament

Az ebolajárvány most már globális fenyegetés

A nyugat-afrikai ebola vírus okozta járványra nem fordított jelentőségének megfelelő figyelmet a nemzetközi közösség, mostanra pedig már a világszerte fenyegetést jelent a biztonságra.

2014.09.18 16:58ma.hu
Fotó: Facebook/Ebola Safety & News Alerts

A járvány sújtotta országok társadalmi és gazdasági összeomlás felé haladnak, ezért meg kell fontolni katonai egységek bevetését az ENSZ égisze alatt és fel kell gyorsítani az elérhető gyógyszerekhez való hozzáférést - fogalmaztak az Európai Parlament képviselői egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

Anyagi és egyéb forrásokra, többek között képzett munkaerőre és logisztikai erőforrásokra is sürgősen szükség van, fogalmaz az állásfoglalás.

Meg kell fontolni a katonai és polgári védelmi eszközök használatát az ENSZ főtitkárának irányításával, mondták a képviselők.

Gazdasági összeomlás határán álló államok

A járvány sújtotta országokban már élelmiszer- és ivóvízhiány lépett fel, a kereskedelem összeomlása, a repülőgép-forgalom leállása és a betakarítás elmaradása miatt pedig a gazdaság összeomlása fenyeget. A zavargások, a lakosság menekülése és a káosz csak felgyorsítja a vírus terjedését. A járvánnyal ráadásul súlyosan elégtelen egészségügyi rendszerek próbálnak szembeszállni, amelynek sürgősen segítségre van szükségük, tették hozzá a képviselők.

A légi kapcsolat összehangolása


A képviselők az igények felmérésére és országspecifikus tervek kidolgozására kérik az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy a szükséges egészségügyi személyzet, a mobil laboratóriumok, a védőruházat és a kezelőközpontok a kellő helyekre jussanak el. Az uniós tagállamoknak a térségbe irányuló légiforgalmuk összehangolásával légi hidat kellene létrehozniuk. Az Afrikai Uniónak átfogó tervvel kell előállnia, mivel a válság átpolitizálódik és egyre bonyolultabbá válik.

Orvosi kutatások és a kezelés hozzáférhetősége

Az ebola ellen már létező gyógymódok klinikai tesztjeit fel kell gyorsítani, mondták a képviselők. Egyértelmű válaszvonalat kell azonban húzni a kezelés és a vakcina tesztelése közé: ez utóbbi is csak az érvényben lévő WHO-szabályok betartása mellett történhet.

---

Az ebola járvány kitörését Guineában jelentették be 2014. március 22-én, azóta csaknem négyezer embert megfertőzve és több mint kétezer áldozatot szedve négy országra terjedt át (Libéria, Nigéria, Sierra Leone és Szenegál).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegek száma a következő három hónapban húszezer felé emelkedhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.