Ritkábban járunk fodrászhoz, mint kéne?

Nem szeretnek a nők a hajukkal bíbelődni

Átlagosan 2-3 havonta járnak a nők fodrászhoz, még a rövid vagy félhosszú hajúak is, ahol pedig ennél sűrűbben lenne indokolt a frizura igazítása - derült ki egy friss felmérésből.

2014.07.21 10:29ma.hu

50 ezer nő részvételével készült el az a felmérés, amelyben a hajápolási, hajformázási szokásokat firtatták. Nem véletlenül épp most: július 22-én van Mária Magdolna napja, a néphiedelem pedig úgy tartja, hogy a lányoknak ilyenkor kell vágatni a hajukból, hogy utána szép hosszúra nőjön. Csakhogy ma már úgy tűnik, a hosszú haj sem szempont a nők többségénél, sőt, a leggyakrabban rövid és félhosszú frizurát vágatnak maguknak, a fodrásznál pedig az egyik leggyakrabban elhangzó kérés a "legyen praktikus és könnyen kezelhető".

Az egyik ismert fodrászat a Facebookon kérdezte meg a nőket a fodrászhoz járási és az otthon végzett frizurakészítési szokásaikról, két év alatt 50 ezer nő töltötte ki a kérdőívet, amelynek adatait a fodrászat most elemezte ki. Ebből kiderült, hogy a nők átlagosan két-három havonta látogatják meg a fodrászukat, reggelente pedig kevesebb mint tíz percet töltenek a frizurakészítéssel, de bő negyedük még ennyit se: a válaszadók 27 százaléka mondta, hogy 5 percnél is kevesebbet töltenek a hajformázással reggelente.

Lafferon Annamária munka közben (Fotó: lafferton.hu)

"Egy jó frizura nem igényel öt perc törődést sem reggelente. Csak meg kell fésülni, esetleg egy-két percet formázni. Ehhez azonban az adottságaink figyelembevételével kell megtalálni a hozzánk illő frizurát, ami kifejezi az egyéniségünket, és ezáltal magabiztossá tesz" - jegyezte meg Lafferton Annamária. A felmérésből az is kiderült, hogy a nők 69 százalékának vékony szálú a haja, kevesebb mint egyharmadnyian mondták azt, hogy hajkoronájuk vastag szálú és erős tartású. A legtöbben (57%) egyenes szálú hajjal rendelkezünk, 37 százaléknak van hullámos és csak 6 százaléknak adott a természet göndör fürtöket.

A hajhosszra is kitért a felmérés: a legtöbben, 52 százaléknyian félhosszú, azaz maximum vállig érő hajat viselünk, 10 centinél rövidebb hajat a nők 22 százaléka vágat magának, és nagyjából minden negyedik nő, a válaszadók 26 százaléka mondta, hogy 30 centinél is hosszabb a haja. A legfontosabb a frizuraválasztás során a praktikum, ezt 52 százalék tartja szem előtt, a feltűnéskeltés mindössze a válaszadók 5 százalékának volt fontos, míg a megjelenés kiegészítése lehetőséget 100-ból 43 nő választotta a felmérés során.

Ami igazán meglepte a kérdőív készítőit, az a fodrászhoz járás gyakorisága volt: 100-ból csak 4 nő jár havonta többször is fodrászhoz, havonta egyszer 23 százalék keresi fel a fodrászát, a többség, 43 százalék átlagosan 2-3 havonta, és majdnem a harmaduk, 30% ennél is ritkábban. A fővárosban ennél is rosszabb az arány: ott 39 százalék megy 2-3 havonta és 36% azok száma, akik ennél ritkábban járnak a hajszalonba. Pedig a szakember szerint érdemes erre is kellő időt fordítani: a rövid vagy félhosszú haj akkor tartja meg a formáját, ha 1-1,5 havonta utánaigazítanak, és a hosszú hajból is érdemes 2-3 havonta egy kicsit vágatni. A festett hajnál a haj növekedésének üteme a meghatározó, ezért ott szinte kötelező 1,5-2 havonta felkeresni a fodrászt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.