Az autópálya közelsége nem tesz jót a terhességnek

Több a koraszülés azoknál a terhes nőknél, akik autópálya közelében élnek

Gyakoribb a koraszülés és a kis súlyú újszülött azoknál a terhes nőknél, akik autópályához közel élnek. Különös, hogy a tehetősebb kismamákat inkább érintik e negatív hatások, mint szegényebb társaikat.

2008.08.18 13:07MTI

Kanadai szakemberek Québec szövetségi tartomány születési regiszterének segítségével csaknem 100 ezer szülés adatait elemezték, melyek 1997 és 2001 között Montréalban, Kanada második legnagyobb városában zajlottak. Az autópályák itt gazdagabb és szegényebb városrészeken vezetnek keresztül. Eredményeiket a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban hozták nyilvánosságra. 

Kiderült, hogy a kismamák közül azoknál, akik 200 méternél közelebb laknak egy autópályához, 14 százalékkal valószínűbb a koraszülés (a 37. terhességi hét előtt) és 17 százalékkal nagyobb a kockázata, hogy kis születési súlya lesz a babának (2500 grammnál kevesebb). A kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a leggazdagabb környékeken az autópályához közel élők körében 58 százalékkal emelkedett a koraszülés valószínűsége és 81 százalékkal az alacsony súlyú babák születésének kockázata. 

Más szociális helyzetű környékeken nem sikerült ilyen kapcsolatot kimutatni. A szakemberek azzal magyarázzák eredményüket, hogy a szegényebb kismamák inkább kiszolgáltatottak olyan általános kockázati tényezőknek, melyek koraszüléshez vezethetnek. Ilyen például az aktív és passzív dohányzás, a rossz táplálkozás, a családon belüli erőszak, valamint a terhesgondozáshoz való nehezebb hozzáférés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.