Anyagi nehézségek miatt vannak gondban

Veszélybe kerülhet a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön

Anyagi nehézségek miatt augusztus végére veszélybe kerülhet a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön, a szolgálatot működtető alapítványnak havonta 1,3 millió forintra lenne szüksége - közölte Pintér Sándor kuratóriumi elnök.

2008.07.28 19:46MTI

Elfogytak a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tartalékai, ha a szervezet nem kap támogatást, augusztus utolsó hetében leállhat a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön - mondta az egyetemi tanár. Szegeden 1992 óta működik alapítványi formában az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése. A hazai kilenc újszülöttmentő centrum közül a második legnagyobb a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány, amely évente mintegy 1.300 gyereket lát el Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén. 

A mentés költségeinek 70 százalékát fedezi a központi költségvetés, a fennmaradó részt - havonta 1,2-1,3 millió forintot - adományokból, cégek támogatásából teremti elő az alapítvány. Az anyagi nehézségeket az idézte elő, hogy egy nem várt nagyjavítást kellett végrehajtani az alapítvány mentőautóján - a kuratóriumi elnök. 

A professzor elmondta, az élet első perceiben, óráiban történő mentés elmaradása az újszülött, koraszülött életkilátásait és a későbbi életminőségét döntően meghatározza. A szállítás során megkezdett életmentés - oxigénadás, lélegeztetés, a szívműködés biztosítása - jelentős mértékben javítja az újszülöttek életkilátásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.