Hóbort, melyet később megbánunk?

Képek! Egyre több nő szabadul meg tetoválásától

Több nő szeretne megszabadulni fiatalon készíttetett tetoválásától, mint férfi, derül ki egy amerikai kutatásból, mely Myrna L. Armstrong professzor vezetésével zajlott a Texasi Műszaki Egyetem Egészségtudományi Központjában Lubbockban.

Sztárok és tetkóik képekben! képgaléria

2008.07.25 10:16medipress.hu

A legtöbb amerikai 18-30 éves kora között készítteti tetoválását. 45-65 százalékuk nő. Bár a legtöbb (80 %) tetoválást viselő ember elégedett a döntésével, akadnak azért (6 %), akik mégis meg szeretnének szabadulni bőrükön viselt tetoválásuktól. Az elégedetlenek többsége nő, ami talán annak köszönhető, hogy a nőket többen kritizálják, vagy bélyegzik meg tetoválásuk miatt. Míg a tetoválást férfiakon sokan vagány dolognak tartják, addig a szebbik nem képviselőinél egyesek nőietlenségként értékelik.

Az Archives of Dermatology júliusi számában közzétett tudományos cikkhez Armstrong professzorék 196, a tetoválását 2006-ban eltávolíttató beteget vontak be vizsgálatukba. A résztvevők átlagéletkora 30 volt, több mint 50 százalékuk 16-23 éves kora közt készíttette a tetoválást. Az eredeti okok az egyediség (44 %) és a függetlenség (33 %) érzése, illetve a különleges élettapasztalat (28 %) voltak.

És hogy miért akartak megszabadulni fiatalkori döntésük következményétől? 57 százalékuk kínosan érezte magát miatta, 38 százalékuk érezte úgy, hogy a tetoválás rontja a testképét, 37 százaléknak az öltözködés jelentett problémát, 25 százalék állította, hogy megbélyegzett lett a tetoválás miatt, végül 21 százalékuk valamilyen különleges alkalomból – esküvő, vagy születésnap miatt – döntött az eltávolítás mellett. Az elhatározás okától függetlenül a legmeglepőbb eredmény a nemek aránya volt.

Az eltávolítást kérő betegek 69 százaléka volt ugyanis nő. Egy 1996-os kutatás még éppen ellenkező eredményeket hozott. Ezúttal a nők gyakrabban számoltak be negatív reakciókról tetoválásuk kapcsán, és arról panaszkodtak, hogy emiatt a nyilvánosság előtt, a munkahelyen, vagy az iskolában sminkkel, esetleg kötéssel kényszerülnek eltakarni büszkeségüket. A szakértő tanácsa egyszerű: mivel a nők később nehezebben tudják eltakarni bizonyos helyeken – például az alsó lábszáron és a mellkason – található tetoválásukat, érdemes jól meggondolni, hogy hová is kerüljön a vágyott műalkotás. A tárgyalóasztalnál például ugyanis nem menti meg őket a nyakkendő és a pantalló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.