Klimax alatt is fontos a szex

Szex a menopauza alatt

Nem mindig egyszerű arról beszélni partnerével, milyen hatással van testére, lelkére, szexualitására a menopauza, de tudnia kell, hogy az ilyen jellegű beszélgetések segíthetnek megőrizni a mindkét fél számára örömteli szexuális életet.

2009.03.16 07:00WEBbeteg

A nők egy része a menopauzával járó tünetek miatt kerüli a szexet, melyek próbára teszik a kapcsolatot, és korlátozzák az intimitást. Ezzel nincs egyedül- az olyan tünetek, mint a hüvelyi szárazság és a szexuális vágyakban beálló változás mind általánosak. Ha segít partnerének megérteni, min megy keresztül, az megkönnyítheti, hogy fokozatosan javuljon szexuális életük.
 
Segíthet, ha: 
- tanácsot kér orvosától, mivel dobhatnák fel szexuális életüket- lehetséges, hogy ehhez életmódváltozás, tornázás vagy meditálás szükséges 
- gyakrabban maszturbál vagy szeretkezik 
- leszokik a cigarettáról 
- csökkenti a stresszt az életében
 - sikosítót használ szeretkezés közben
 - kerüli az olyan tisztálkodószereket, melyek irritálhatják hüvelyét 
- Kegel- gyakorlat 

Válasszon egy olyan időpontot, mikor Ön és partnere is nyugodt lelkiállapotban van, és beszéljen vele tüneteiről, azok szexuális életére gyakorolt hatásairól. Próbálják meg kitalálni, mit tehetnének azért, hogy javítsanak a kialakult helyzeten. 

Néhány fontos dolog 

Mindaddig teherbe eshet, amíg nem éri el a menopauzát. Beszéljen orvosával a megfelelő fogamzásgátlásról. Azok a nők is, akik túl vannak a klimaxon, kaphatnak nemi úton terjedő fertőzést, ezért fontos, hogy továbbra is szem előtt tartsa a biztonságos szexet.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.