Főleg fiatalokat érint...

Rákot okoz a reumás ízületi gyulladás elleni szer?

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal jelenleg is vizsgálódik az Abbott Laboratories arthritis (reumás ízületi gyulladás) elleni szerének ügyében, az ugyanis egyes bizonyítékok szerint növelheti a különböző rákok kialakulásának esélyét fiatalokban.

2008.06.08 08:40medipress.hu

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) jelenleg is vizsgálódik az Abbott Laboratories arthritis (reumás ízületi gyulladás) elleni szerének ügyében, az ugyanis egyes bizonyítékok szerint növelheti a különböző rákok kialakulásának esélyét fiatalokban.

Az FDA szóvivőinek bejelentése szerint eddig több mint 30 olyan esetről szereztek tudomást, amikor a szer hosszú távú alkalmazását követően rákos megbetegedéseket (limfóma, leukémia, melanoma) észleltek gyerekekben és fiatal felnőttekben.

A gyógyszer arthritises páciensek esetében blokkolja a gyulladásokért felelős anyagok működését. A szert azt arthritis mellett a Crohn-betegség (krónikus emésztőrendszeri gyulladás) kezelésére is alkalmazzák.

Az adalimumab nevű hatóanyagot tartalmazó szer az Abbott gyógyszergyár egyik vezető terméke. Az FDA szerint további hosszú távú kutatásokra van szükség a gyógyszer mellékhatásainak feltérképezéséhez.

A belga UBC gyógyszergyár jelenleg is egy ilyen tanulmány elkészítésén dolgozik, annak eredményeire azonban 2019-ig várni kell.

Az FDA szerint jelenleg az orvosokon feladata a kezelés esetleges kockázatainak felmérése, és a gyógyszer alkalmazása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.