Heti négyezer kalória = kisebb erekciós zavar

Rendszeres testmozgással az impotencia és a rák ellen

Két friss tanulmány is igazolja a rendszeres testmozgás hasznosságát; a megállapítások szerint a sportolás mérsékli rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét, egyszersmind jelentősen csökkenti az impotencia kockázatát.

2008.06.07 10:59MTI

Mindkét megállapítást középkorú és idős férfiakon elvégzett empirikus vizsgálatokból szűrték le. A stockholmi Karolinska Intézet kutatói 40 ezer, 45 és 79 év közötti férfit vizsgáltak; kutatásuk eredményét a British Journal of Cancer című szaklapban tették közzé. Megállapították többek között, hogy napi legalább egy óra kerékpározás vagy séta - de akár házimunka is - kimutathatóan csökkenti a daganatos elváltozás esélyét. 

A bécsi egyetemi klinika urulógusai 45 és 60 év közötti férfiakat - összesen 674 főt - vontak be vizsgálatukba, amelyben a szexuális teljesítőképességükről és sportolási szokásaikról kérdezték a célszemélyeket, akiknek (fizikai, nem szexuális) állóképességét is ellenőrizték. 

Az orvosok az eredményekből azt a következtetést vonták le, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente négyezer kalóriát égetnek el, 83 százalékkal kisebb a súlyos erekciós zavarok fellépésének az esélye, mint azoknál, akik csak heti ezer kalóriától szabadulnak meg testmozgás útján. Az orvostudomány előtt eddig is ismert volt, hogy a rendszeres sportolás jótékony hatással van a vér áramlására.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.