A bélgyulladás kezelése

Jószándékú baktériumok

Egy szimbiotikus bélbaktérium által termelt természetes molekula a bélgyulladással járó betegségek egy újfajta kezelési módját jelentheti - állítják kutatók.

2008.06.04 14:44medipress.hu

Dr. Sarkis K. Mazmanian, a Californiai Egyetem professzora és társai a jó baktériumok, és azok emlős gazdáinak szimbiotkus kapcsolatát vizsgálják. Az emberi bélrendszert elfoglaló nagyjából 100 trillió baktérium évmilliók alatt az emésztő- és immunrendszerrel együtt fejlődött ki. Néhány káros mikróba gyulladást és akut betegségeket okoz, mások azonban éppen hogy jótékonyak, hiszen egészséges környezetben érzik magukat a legjobban.

Amikor a baktériumok aktív módon befolyásolják a bélrendszert, ezt molekulák segítségével teszik. Az egyik ilyen molekulát, nevezetesen a polysaccharide A-t (PSA) a Bacteroides fragilis nevezetű szimbiotkus baktérium termeli. A molekula működését a kutatók kísérleti egereken vizsgálták, melynek során kiderült, hogy a PSA molekula a CD4++ T immunrendszeri sejteket interleukin-10 (IL-10) molekula termelésére ösztönözte, mely már korábbi vizsgálatok során is gyulladásgátlónak bizonyult, így pedig a bélgyulladásos betegségek ellen is védelmet nyújt.

A nemrégiben közzétett kutatás azért különösen nagy jelentőségű, mert a gyulladásos bélbetegségek, melyek többek között a Crohn betegség okozóji is, egymillió amerikait érintenek. A szörnyű fájdalommal és hasmenéssel járó Crohn betegség előfordulása az elmúlt 20 évben 400 %-kal nőtt. A helyzetet tovább fokozza az úgynevezett higiéna hipotézis, mely szerint bakteriális gyulladások ellen használt modern gyakorlatok, mint a higiéna, a különböző védőoltások, illetve az antibiotikumok használata számos betegség egyre gyakoribb megjelenését vonják maguk után a fejlett világban.

Ezek között vannak a bélgyulladások, az aztma, az 1es típusú diabétesz és a sklerosis multiplex. A problémával összefüggésben Dr. Mazmanian szerint fontos megértenünk: nem minden baktérium rossz, és meg kell tanulnunk átértékelni a jószándékú baktériumok jelentőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.