Zsírsavakkal dúsított anyatej

A zsírsavak javítják a koraszülöttek mentális képességeit

Azok a koraszülöttek, akiket zsírsavakkal dúsított anyatejjel táplálnak, jelentős intellektuális fejlődést mutatnak hat hónapos korukra, közölték norvég kutatók a Pediatrics című orvosi szaklapban.

2008.06.04 12:21MTI

A terhesség alatt a zsírsavak a méhlepény fehérjéivel átjutnak a magzatba, és beépülnek a sejtek membránjába. Az anyatej viszont kevesebb zsírsavat tartalmaz, mint amennyi a magzathoz eljut az anyaméhben, ezért a koraszülötteknek kétféle alapvető zsírsavból hiányuk van a megfelelő táplálás mellett is.

Christian Andre Drevon az Oslói Egyetemen kollégáival azt vizsgálta, milyen hatással van az 1500 milligramm alatti súllyal született koraszülöttekre, ha az anyatejet, amit kapnak, a két alapvető zsírsavval feldúsítják. 32 milligramm úgynevezett docosahexaenoic savat és 31 milligramm arachidonic savat adtak az anyatej 100 milliliteréhez, ezen kívül pedig még fehérjékkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, vassal és folsavval dúsították.

Hat hónapos koruk körül azok a koraszülöttek, akik a feljavított anyatejet kapták táplálékul, jelentősen jobban teljesítettek a problémamegoldó feladatokban, valamint a tárgyakat felismerő és megkülönböztető képességük is jobbnak bizonyult, mint a többieké. Terveik szerint a kutatók későbbi életkorban is ellenőrzik a gyerekek képességeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.