Nem szűrik a véradókat?

Májgyulladást és HIV-et is szereztek már vérátömlesztéssel Ukrajnában!

A véradók szűrésének hiányosságai következtében az ukrán betegek a vérátömlesztés során nem ritkán májgyulladással, herpesszel és HIV-vírussal fertőződnek.

2008.05.11 15:15MTI

A véradók szűrésének hiányosságai következtében az ukrán betegek a vérátömlesztés során nem ritkán májgyulladással, herpesszel és HIV-vírussal fertőződnek.

Az ukrán kórházakban kezelt betegek az átömlesztett vérrel vagy vérkészítménnyel az alapbetegségük mellé sokszor nehezen kezelhető vírusos fertőzést is kapnak, amelynek az okát a hematológus szakemberek a véradók nem tökéletes szűrésében és a tesztanyagok megbízhatatlanságában látják - közölte egészségügyi riportjában az UT-1 ukrán nemzeti tévécsatorna.

A műsorban megszólaló vértranszfúziós szakorvos szerint a vérkészítmények általi fertőződés megakadályozása érdekében mindenekelőtt ingyenessé kellene tenni Ukrajnában a véradást. Jelenleg ugyanis így próbálnak pénzhez jutni a véradók jelentős részét kitevő hajléktalanok és kábítószer-használók.

Az állami egészségügyi intézményekben a donoroktól levett vért ukrán gyártmányú tesztanyagokkal vizsgálják, ami sok esetben téves eredményhez vezet. A tökéletesebb külföldi készítmények használata csak költségtérítéses laboratóriumokban engedélyezett.

A vértranzfúziós állomások orvosai úgy próbálnak hallgatólagosan segíteni a betegeken, hogy a vérátömlesztésre szánt vérből vett mintát odaadják a hozzátartozóknak, hogy azt saját költségükön megbízható laboratóriumban bevizsgáltathassák. Az ilyen eljárás azonban törvényellenes, sérti a vértárolásra vonatkozó előírásokat.

Egy fertőző betegségek gyógyítására szakosodott orvos nyilatkozatában elmondta, hogy az általa kezelt fertőző májgyulladásos betegek húsz százaléka az átömlesztett vérrel kapta meg a vírust. Ukrajnában, ahol szakemberek szerint sok a májgyulladásos beteg, az állam nem törődik a krónikus hepatitiszben szenvedők kiszűrésével és gyógyításával.

A kezelést maguknak a fertőzötteknek kell megoldaniuk, feltéve, hogy van erre fordítható 25-100 ezer hrivnyájuk (kb. 800 ezer - 3,2 millió Ft).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.