A maszturbáció titok marad...

Tényleg ilyen rossz a "normális szex"?

Ha azt gondoljuk, mi valóban normális szexuális életet élünk, nem árt belegondolni, mit értünk a normális alatt. Egy amerikai szerző érdekes felfedezésre jutott.

2012.02.16 18:55ma.hu

Hogy mi a normális szex? A valóságban sajnos általában az, amikor este fáradtan dől ágyba az ember, és még kezdeményezni is próbál valamit. Ez alakítja aztán a szex minőségét, tartalmát, és gyakoriságát - véli Marty Klein, a Szexuális intelligencia: mit árunk valójában a szextől és hogyan szerezzük meg azt? című kötet szerzője.

A szerző rávilágít: a legtöbb felnőtt számos egyéb dolgot a szex elé helyez: a gyermeknevelést, a munkát - még otthon is -, az egészségmegőrzést, a kríziskezelést, vagy megbízhatóbb, kielégítő foglalatosságot választ: tévét néz, szórakozni megy, hobbijával foglalkozik, játszik a Facebookon.

A kevés energiabefektetés jellemzi manapság a "normális szexet", amilyet valójában nem akarnak az emberek. Úgy tűnik azonban, a legtöbben úgy gondolják, a szexre akkor is sor kerül, hogy rossz passzban vannak, és nem gondolnak bele, milyen következményekkel jár mindez - a szex rutinná válik, nem kerül sok időbe, elveszíti játékosságát.

A fogamzásgátlók vagy a síkosító használata pedig csak afféle "szükségtelen bonyodalom" lesz.

A mai "normális szex" nagyjából így néz ki:

- Gyakori a félszegség és az önbizalom-hiány
- Lecsökkent a felek közti kommunikáció
- Egyik partner sem nevet vagy mosolyog sokat
- Mindkettő rögeszmésen aggódik a teljesítménye miatt
- Egyikük sem biztos igazán abban, mit élvez a másik
- A maszturbáció titok marad
- Nehéz a fogamzásgátló eszközt használni, anélkül, hogy zavarba jönnének vagy valami konfliktus adódna

- A vágy tökéletes környezetet követel meg
- A szex olykor fizikailag fájdalmas
- A férfi azt hiszi: "az orgazmus problémái miattam vannak"
- A nő azt gondolja: "az erekciós zavara miattam van"

Legtöbbször külsejük miatt is komoly aggodalmaik vannak az embereknek, kortól, nemtől függetlenül.

- Túlságosan önkritikusak, ha testükről van szó
- Nem érzik olyan közel magukat a partnerükhöz, amennyire kellene
- Nem biztosak abban, hogy a szex jó időtöltés lesz
- Gátolva érzik magukat abban, hogy megosszák partnerükkel, mit éreznek, mit nem éreznek, mit akarnak és mit nem

Az egészségügyi gondok gyakran részei a "normális" szexuális életnek, mivel a normális embereknek vannak olykor problémáik. Érdemes tehát meggondolni, szeretnénk-e ennyire "normális" szexuális életet élni. Talán nem ez lenne a cél.

Nagyon úgy tűnik, hogy a "normális" szexnek vélt szex inkább romboló és káros. Kínos érzésekkel és elszigeteltséggel teli.

Szerencsére vannak emberek, akik számára nem ezt jelenti a normális szex, hanem a valóban érzelem- és vágygazdag, egymásra odafigyelő és kommunikatív szexet.

Sajnos azonban - ahogyan ezt a legtöbb szexterapeuta is tudja -, ez sem mindig kielégítő mindenki számára. Bár logikusnak tűnik a teljesítményorientáltság (hány alkalommal szexelnek hetente, hány percet vannak együtt orgazmus előtt), ez csak egyik módja annak, hogyan tekintünk a szexre. És éppenséggel a rossz módja - mutat rá Marty Klein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.