Felhívják a figyelmet a házasság fontosságára

Egyre nehezebben köteleződünk el - miről szól a Házasság Hete?

Február 9-én tartották meg a "Házasság Hete 2012" rendezvénysorozat nyitó sajtóeseményét Budapesten - Az országos rendezvénysorozatot ötödik alkalommal rendezik meg hazánkban. A nemzetközi mozgalom célja felhívni a figyelmet a házasság fontosságára.

2012.02.10 12:58ma.hu

Február 9-én a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége székházában tartották a „Házasság Hete 2012” rendezvénysorozat nyitó sajtóeseményét, ahol felszólalt többek között Bíró László katolikus-, és Fabiny Tamás evangélikus püspök, valamint Richard Kane, a Házasság Hete Mozgalom elindítója.

Az országos rendezvénysorozatot a magyarországi keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával immár ötödik alkalommal rendezik meg Magyarországon. A nemzetközi mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára, népszerűsítse a család intézményét, és segítséget nyújtson azoknak, akik párkapcsolati vagy gyermeknevelési nehézségekkel küzdenek.

A február 11. és 19. között zajló eseménysorozat különleges aktualitása, hogy a már huszonegy országban működő, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Házasság Hete Mozgalom nemzetközi konferenciájának 2012-ben hazánk ad majd otthont.

A Házasság Hete mozgalom több mint egy évtizede indult az Egyesült Királyságban. Ma már a világ huszonegy országában rendezik meg a Bálint-naphoz, valamint hazánkban a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által meghonosított házasság világnapjához kapcsolódóan, amely minden év február második vasárnapjára esik.

Magyarországon immár ötödik alkalommal, idén február 11. és 19. között számos budapesti és vidéki helyszínen előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

„Az emberek egyre nehezebben köteleződnek el minden területen, és sajnos ez a kapcsolataikra is igaz. Ezért a tartós kapcsolatok megítélésének javítása, a konfliktusmegelőző hozzáállás elsajátítása rendkívül fontos kérdés a mai társadalomban, amely egyre inkább az »ideiglenes«, az »egyszer használatos« kultúrája felé mutat” – nyilatkozta dr. Herjeczki Kornél, a rendezvény idei koordinátora, a párkapcsolati könyveiről ismert Harmat Kiadó ügyvezető igazgatója.

A széles körű társadalmi és civil összefogáson alapuló rendezvénysorozat koordinálói a központi programok szervezésén túl az önálló kezdeményezésű regionális események előmozdításával elérhető közelségbe kívánják hozni az emberekhez a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismereteket, illetve segítséget szeretnének nyújtani azoknak, akik valamilyen párkapcsolati problémával küszködnek.

A Family magazin révén a média-, valamint az információs hátteret biztosító kiadó vezetője szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgalom a civil és az egyházi aktivitás katalizálásával, a keretek biztosításával komoly lökést adhat a világi és egyházi önsegítő csoportok szerveződésének is.

A házasság hete nyitó eseménye február 12-én a debrecen-nagyerdei református templomban lesz, ahol Bölcskei Gusztáv református püspök hirdeti az igét.

Az ezt követő héten a központi rendezvényeknek a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium ad otthont, de számos településen – többek között Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Budaörsön, Érden, Gödöllőn, Kecskeméten, Székesfehérváron, Vácott és Veszprémben – is tartalmas programokkal várják az érdeklődőket.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő programja a www.hazassaghete.hu, illetve a http://www.facebook.com/!/hazassaghete oldalon követhető nyomon, ahová az önkéntes szervezők folyamatosan küldik híreiket a programokról.

Az idei rendezvény „házaspár arca” Lackfi János író, költő, műfordító és felesége, Bárdos Júlia művészettörténész.

Az eseménysorozat különleges aktualitása, hogy a Házasság Hete Mozgalom nemzetközi konzultációjának tavasszal hazánk ad majd otthont.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.