Nemcsak az anya lehet a hibás

Bajban: 30 év felett a nő és a férfi is emeli a gyerek autizmusának kockázatát

Nagyobb az esélye a születendő gyermeknek arra, hogy autista legyen, ha mindkét szülője késő 30-as éveiben jár a fogantatáskor - állapította meg egy új tanulmány. Korábban inkább az anya életkorát hitték döntőnek...

2012.02.06 14:25ma.hu

Úgy tűnik, nemcsak a nők tarthatnak attól, hogy jóval 30-on felül problémák lehetnek a születendő babával. Egy új tanulmány szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek édesanyja és édesapja is idősebb 35 évesnél, nagyobb az esélyük arra, hogy autizmussal születnek.

27 százalékkal nagyobb ennek a valószínűsége mint a fiatalabb szülők esetében - állapították meg dán kutatók, akik a Cambridge-i egyetemmel működtek együtt.

Korábban sem volt titok, hogy az anya életkora meghatározó abból a szempontból, veszélyezteti-e az autizmus a gyermeket. A kutatók szerint azonban a kockázat gyakorlatilag egyforma, ha nő, ha a férfi életkorát nézzük.

A rizikó ugyanakkor nem nagyobb, ha mindketten kései 30-as éveikben járnak, mint ha csak az egyikük. Ha az egyik szülő 35 év alatti, a másik pedig 40 éves vagy ennél idősebb, az extra kockázatot az idősebb anya adja (65 százalék), és nem az idősebb apa (44 százalék).

A kutatók 1,3 millió gyermeket vettek górcső alá 1980 és 2003 között, Dániában - vizsgálataik eredményét az Annals of Epidemiology szaklapban jelentették meg. Nagy-Britanniában 100-ból egy gyermekről tudni, hogy az autizmus valamilyen formájában szenved.

Az is kiderült ugyanakkor, hogy 50-ből egy férfinél, ám 300-ból egy nőnél jelentkezett a betegség egyik formája. Caroline Hattersley a Nemzeti Autista Társaságtól elmondta: "Miközben a tanulmány azt sugallja, van összefüggés a szülő életkora és az autizmus között, több tanulmányra lesz szükség. Még mindig keveset tudunk azokról a biológiai eseményekről, melyeknek köszönhetően emelkedik az autizmus esélye."

A kutatók úgy tudják: az autizmus valószínűsége nő, ahogy a kor előrehaladtával természetes változások következnek be, melyek a petéket és a spermiumokat is érintik.

Ám az új tanulmány azt sugallja, hogy miközben a kor valóban jelentős szerepet játszik, kell lennie más magyarázatnak is, mely még nem ismert. Nem lehet kizárni egyéb környezeti tényezők hatását sem, így például fertőzéseket, gyógyszeres kezelést vagy meddőségi kezelést.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.