Veszélyes körülmények közt vetetik el a babákat

Ott nő az abortuszok száma, ahol tilos

Növekszik az abortuszok aránya azokban az országokban, ahol nem engedélyezik az eljárást, és az összes művi terhességmegszakítás csaknem fele veszélyes körülmények között zajlik - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

2012.01.19 13:00MTI

A tanulmányt a The Lancet című orvosi folyóirat legfrissebb számában tették közzé. Míg 1995-ben ezer 15 és 44 év közötti nőre világszerte 35 abortusz jutott, addig ez a szám 2003-ban csak 29 volt, 2008-ban pedig 28.

Eközben azonban jelentősen emelkedett a kockázatos, illegális beavatkozások aránya, 1995-ben az összes abortusz 44 százaléka, 2008-ban pedig már 49 százaléka történt így.

Gilda Sedgh, a New York-i Guttmacher Intézet kutatója szerint aggodalomra ad okot, hogy - főként a fejlődő országokban - emelkedik a veszélyes beavatkozások száma, növelve a súlyos sérülések és halálesetek számát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint veszélyes abortuszról akkor van szó, ha a terhességet olyan személy szakítja meg, aki nem rendelkezik az ehhez szükséges képzettséggel, vagy a környezet nem felel meg a minimális orvosi előírásoknak, esetleg mindkét negatív feltétel jelen van.

A veszélyes abortuszok 2008-ban 100 ezer beavatkozásból 220 halálesetet okoztak, ez 35-szöröse a legális abortuszok halálozási arányának.

Az összes anyai halálozás mintegy hetedét okozzák a veszélyesnek minősülő művi terhességmegszakítások. Évente 8,5 millió nő szorul orvosi kezelésre abortusz utáni súlyos szövődmények miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.