Ha az eb figyelmét akarjuk, legyünk egyértelműek

A kutya mindig 2 éves gyerek marad

A kutyák nemcsak a gazdáik szavait és utasításait értik meg, hanem, akárcsak a babák, érzik és előre jelzik a szándékát is.

2012.01.06 16:55ma.hu

A kisbabákhoz hasonlóan a kutyák is előre megérzik egy ember szándékát - mutat rá egy tanulmány, mely a Current Biology szaklapban jelent meg.

Azok a kutyák, akikhez beszéltek és tartották velük a szemkontaktust, előbb megérezték az ember szándékát, mint azok, akik mellett csak úgy elmentek a szobában és nem tartották velük a szemkontaktust.

Az eredmények alátámasztják az elképzelést, miszerint az ebek a perverbális szakaszban levő csecsemőkhöz hasonlóan értik az ember jelzéseit és érzékenyek a kommunikációjára.

A kutyákat abból a célból háziasították, hogy az emberrel dolgozzanak együtt, tehát valahol egyértelmű, hogy a két fajnak képesnek kell lennie kommunikálni egymással, még ha az eb nem is tud beszélni. Kommunikációs eszközeik akkor is megmaradnak, ha éppenséggel terelésre vagy vadászatra használják őket.

Az idők során a kutyák egyre több érdekes képességére derül fény. 2011 júliusában a Learning & Behavior lapban megjelent tanulmány arra mutatott rá, hogy a háziasított kutya sokkal nagyobb sikerrel "koldul"  ételt az embertől, ha az figyel és néz rá, mint ha nem fordít az ebre nagy figyelmet.

Stanley Coren kutya-intelligencia szakértő elmondta: a kutyák nagyjából egy 2 éves gyerek képességeivel rendelkeznek. Egy átlagos kutya 165 szót képes megtanulni és érteni a jelentését.

A négylábúak tanulmányozására ugyanazokat a szem-kontaktus technikákat alkalmazták, amelyek a csecsemők viselkedésének vizsgálatánál is beválnak.

Az ebek valóban akkor követik nagyobb valószínűséggel, mit csinál és mond az ember, ha az hangosabban szól hozzájuk és a szemükbe néz. Az alacsonyabb hangerő és a szemkontaktus hiánya hatására azonban a kutya "nem lát annyira bele" az ember fejébe.

A szemkontaktus-technikák a kutyák kognitív képességeinek tanulmányozásában is hasznosak lehetnek, mint például a memória - mondta el Topál József, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének professzora.

A kutya nemcsak nézi az embert, de gesztusait is követi. A gazdájával "egy hullámhosszon" van, sokkal jobban, mint azt a tudósok gondolják. 

Ha azonban a kutya figyelmét szeretnénk elérni, egyértelmű jeleket kell adnunk számára. Így akkor is nagyobb figyelmet fordít ránk, ha halkan beszélünk hozzá, mert tudja, hogy neki szól, amit mondunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.