Az előre elkészített és állni hagyott rizikós
Veszélyes narancslé - baktériumokat szürcsölhetünk be a frissen facsarttal is
A kávézókban, éttermekben és bárokban felszolgált narancslék fele tartalmazhat olyan baktériumokat, mint például a szalmonella - állítják spanyol tudósok.
2011.12.17 08:55ma.huC-vitamin tartalmának köszönhetően a friss narancslét az egyik legegészségesebb italként tartjuk számon, amellyel nyugodtan kezdhetjük a napunkat.
Ám a kávézókban és éttermekben felszolgált narancslék közel fele tartalmazhat veszélyes baktériumokat - állítják kutatók. A probléma a piszkos kávéházakban és kancsókban keresendő - a Valenciai egyetem kutatói különböző kávézók, éttermek és bárok narancsléit analizálták Spanyolországban.
Arra kérték a felszolgálókat, hogy tartsák tisztán a gépeket és facsarás után azonnal szolgálják fel az italt.
Mégis, az uniós élelmiszerszabályozás alatt álló éttermekben a narancslék 43 százaléka elfogadhatatlan szintűnek bizonyult, mert a baktériumok olyan családját fedezték fel bennük, amelybe beletartozik például a szalmonella vagy az E.coli is.

Minden tizedik minta elfogadhatatlan mértékben tartalmazott mezofil baktériumokat, melyek szobahőmérsékleten kiválóan érzik magukat. Ezek azok a spórás baktériumok, amelyek 35 celsius fokon szaporodnak, tehát a közepes hőmérséklet a legmegfelelőbb számukra.
A gond az, hogy a narancslét nagyobb mennyiségben előre elkészítik és állni hagyják rozsdamentes acélból készült kancsókban, melyekben az felmelegszik. A minták 0,5 százalékában találtak a kutatók szalmonellát és 1 százalékában Staphylococcus aureus baktériumot, mely kellemetlen bőrfertőzést okozhat.
A fém kancsók 80 százalékában volt elfogadhatatlan a baktérium-szint, míg az üvegben tárolt narancsléknek csak egyötödében.
"Ha a frissen facsart narancslét azonnal és üvegben szolgálják fel, 22 százalékra esik a baktériumokkal fertőződés esélye" - mondta el Isabel Sospedra, a tanulmány vezetője, aki hozzátette: a facsaró készülékeket nagyon alaposan tisztán kell tartani, mert azokon számos apró lyuk és rés van, itt pedig megtelepedhetnek a baktériumok, melyek aztán hozzáadódnak a frissen elkészített léhez.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
- 14:59 Az Egyesült Államok törölte Romániát a vízummentességi programból
- 12:58 Több száz fiatal csapott össze egy hollandiai üdülőhelyen
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06