Csaknem a férfi életébe került egy karcolás!

48 órája maradt volna élni - miután megkarmolta a macska

Életmentő műtétet kellett végrehajtani egy brit férfin, hat nappal azután, hogy megkarmolta az anyósa macskája - ha nem esik át operáción, csupán 48 órája maradt volna élni!

2011.12.13 16:55ma.hu

Alighanem mindenki döbbenten áll az eset előtt, pedig megtörtént: az angol Jon Taylor látogatóba ment anyósához, ahol a macska megkarmolta. A férfi nem sejtette, hogy hat nap múlva életmentő műtétet kell rajta végrehajtani!

A véráramába került baktérium vérmérgezést váltott ki. Jon csak arra emlékszik, hogy a mikrosütő körül tevékenykedett, amikor a macska megjelent, és egy szerencsétlen véletlen folytán "összetűzésbe kerültek" - a cica leugrott a lábára, aminek két 6 centis karmolás lett a vége. A férfi fertőtlenítette a sebet, ragtapaszt tett rá és nem is gondolt tovább a dologra.

Jon Taylor - Fotó: Richard Lappas/Daily Mail

Két nappal később a 44 éves Jon úgy érezte, influenza döntötte le a lábáról. Egy nap múlva olyan betegnek érezte magát, hogy ágynak esett. "Általában jól reagálom le az ilyesmit - meg is lepődtem, hogy ez az "influenza" így kifog rajtam" - mesélte Jon Taylor, aki még nem sejtette, hogy másról van szó. A macska karma okozta seb miatt streptococcus baktérium jutott a véráramába.

A devoni férfi, aki feleségével és három gyermekével él Okehampton-ban, következő éjjel lüktető fájdalomra ébredt a bal gyűrűsujjában. Reggelre már dagadt és lila volt az ujja. Azt hitte, a munka során sértette meg. Ám a duzzanat, távol a sérülés eredeti helyétől, sajnos a vérmérgezés tipikus jele.

Akkor jelentkezik, ha a baktérium osztódik a vérben, elterjedt gyulladást okozva, mely károsítja a létfontosságú szerveket. Ha nem kezelik, szeptikus sokk jön létre, a toxinok a vérnyomás zuhanását okozzák. A szervek kezdenek rosszul működni, és a betegek több mint fele meghal.

A baktériumok bekerülhetnek a véráramba műtét során, fogtályog-, égési sérülés miatt, és karcolások útján...

Jon Taylor 6 nappal a macskakarmolás után kezdte nagyon rosszul érezni magát. Ereje elhagyta, családja kihívta a mentőket. A családapa tudata ekkor már nem volt tiszta.

Az intenzív osztályon kiderült, hogy sem a tüdeje, sem a mája, sem veséje, sem a szíve nem működött már megfelelően - utóbbi pár másodpercre meg is állt, Jont újra kellett éleszteni! Aortabillentyű-cserére is szüksége volt.

Az orvosok nem szépítették a helyzetet: Jonnal közölték, ha nem kerül kórházba, 48 órán belül meghal.

"Nagyon fontos figyelmet fordítani a karcolásokra, akármilyen kicsik is azok - figyelmeztet Dr. Suranjith Seneviratne, a londoni Royal Free kórház immunológusa - a rizikós karcolás vörösnek és fertőzöttnek néz ki, a sebhez közeli nyirokcsomó pedig duzzadni kezd tíz nap után. Láz, fáradtság, fejfájás, bizonyos esetekben étvágytalanság, megnagyobbodott lép és torokfájás tapasztalható. Úgy nézhet ki, hogy a seb gyógyul, de a baktériumok közben átterjedhettek a test másik részére... "

Nagyon vigyázzunk ezzel, hiszen nemcsak állatok karma okozhat problémát, hanem akár a szilánkok, tövisek okozta sérülések is. Az egészséges embereknél az immunrendszer általában elpusztítja a baktériumokat.

Jon Taylort azonban 30-as éveiben szívzörejek miatt kezelték, és a karmolás okozta fertőzés a gyenge pontján támadta meg őt.

Tizenegy hónapba telt, mire annyira visszanyerte régi erejét, hogy ismét munkába állhasson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.