A megoldás: fogyókúra

A tudatos fogyás aktív programja

Kényelmes életvitel, egyre kevesebb mozgás, szénhidrátokban, zsírokban gazdag ételek. Mindezek egyenes következménye a túlsúly, az elhízás, esztétikai, majd egészségügyi problémák. A megoldás: fogyókúra.

2008.04.10 09:48medipress.hu

A fogyókúra nem egyszerű

Viszonylag egyszerű képletnek tűnhet, ám az érintettek számára közel sem az, annak ellenére, hogy lépten-nyomon "csodaszereket" ajánlanak számukra. Ezek, valamint a különféle ismert és divatos módszerek gyakran csak rövidtávú sikert eredményeznek, nem pedig tartós súlycsökkenést. Ehhez az is hozzájárul, hogy a fogyókúra ténylegesen "kúraszerű", vagyis nem vezet tartós életmódváltáshoz, nem állandósulnak azok az új és egészséges szokások, melyek garantálnák az ideális súly megtartását, és kiküszöbölnék a jojo effektust.

A Szinapszis közvélemény-kutató cég által elkészített reprezentatív felmérés szerint az érintettek a korábban átélt "kudarcok" miatt csalódottá válnak és inkább együtt élnek súlyproblémáikkal, mintsem szakember segítségét kérjék és megoldják azt. Ezért, értük alakult meg a Tudatos Fogyás Fóruma, egy olyan szakértői csoport, amely tenni kíván a világméretűvé vált probléma megoldásáért. Az elhízás - a dohányzás után - a második legfontosabb rizikófaktor a koszorúér betegségek kialakulásában.

A magyarországi adatok alapján jelenleg 2 millióra tehető az elhízottak és 4 millióra becsülik a túlsúlyos emberek számát. Szakértők véleménye szerint, ha a túlsúlyos lakosok nem tesznek problémájuk ellen, 5 éven belül már az elhízott státuszúak közé fognak tartozni. A felmérés eredményei szerint a túlsúlyban érintettek 52,7 százaléka nő. Ezek a számok és a Szinapszis reprezentatív felmérésének eredményei cselekvésre ösztönözték a szakembereket.

A súlyproblémával küzdők hatékony segítéséért és az orvos szakmai körök, valamint a társadalmi szervezetek közti párbeszéd megindításáért alakult meg a Tudatos Fogyás Fóruma, melynek tagjai: Dr. Pados Gyula c. egyetemi docens, az orvostudományok kandidátusa, profilvezető főorvos, Szent Imre Kórház, Dr. Ágoston Gabriella pszichiáter, klinikai farmakológus, Dr. Torzsa Péter családorvos, egyetemi tanársegéd Semmelweis Egyetem, Családorvosi Tanszék, Antal Emese a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke és Dr. Asbótné Thorma Judit a Magyar Nők Szövetségének elnöke.

[1/3]next
  1. A fogyókúra nem egyszerű
  2. A Szinapszis által készített felmérés
  3. A legnagyobb probléma a kitartás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.