Vegyük komolyan a depressziós férfit

Segítség, mi baja a páromnak?

Újabban állandóan szomorú, aggodalmas a párja? Netán agresszív, ellenséges? Lehet, hogy depresszióval küzd. Tudja meg, melyek a leggyakoribb tünetek egy férfinál!

2011.08.23 14:40ma.hu

A depresszió a férfiakat sem kíméli. Csak Amerikában több, mint 5 millióan szenvednek tőle évente. Szomorúságot okoz és az érdeklődés elveszítését minden, korábban élvezett tevékenység iránt.

Különféle módokon jelentkezhet azonban különböző embereknél. A nőknél és férfiaknál ugyanazok a tünetek fordulnak elő, de más lehet a fő panasz. Íme 12 jel, ha egy férfit fenyeget a depresszió, figyeljünk rá!

- A depressziós ember számos fizikai és érzelmi változáson megy keresztül. Állandó kimerültséget, fáradtságot tapasztalhat - a mozdulatai, beszéde lelassul, a gondolkodás sem olyan, mint korábban. A nőkhöz képest a férfiak sokkal gyakrabban panaszkodnak a fáradtságra.

- A depresszió jele lehet, ha alvászavarral küzdenek, 2 óránként felébrednek, esetleg túlságosan korán felkelnek, vagy állandóan csak aludnának. Akkor is fáradtnak érzik magukat, ha 12 órát aludtak egyhuzamban.

- Gyomor és hátproblémák: általában a depresszióval kéz a kézben jár a  hátfájdalom, a fejfájás és a gyomorpanaszok, a székrekedés, vagy ellenkezője, a hasmenés. A depresszióval küzdők fizikailag is rosszul érzik magukat.

- Ingerlékenység, érzékenység: gyakran mutatja ezek jeleit a depressziós. Ha valami érzelmi töltetű témára terelődik a szó, szomorúság és érzékenység vesz erőt rajtuk. Állandóan negatív gondolataik vannak, ennek is köszönhető az ingerlékenység.

- Nehézség a koncentrálásban: az információk feldolgozása sem megy a megszokott módon egy depressziósnál. Nehezen tud figyelni munkájára, feladataira, lelassul. A negatív gondolatok tömkelege nem segít rajta, ahelyett, amit végeznie kéne, az életében felbukkanó negatív dolgokon töri a fejét. Nehéz így bármire is koncentrálni.

- A depressziós férfi haragosan, agresszíven, ellenségesen tud viselkedni - ráébred, hogy valami nem stimmel, ezért így próbál kompenzálni: azt igyekszik mutatni, hogy ő most is erős és hozzáértő. Sok esetben akkor jön elő agresszivitásuk, amikor családjuk vagy barátaik nyomását érzik, hogy ne zárkózzanak el a közösségtől.

- A stressz az egyik leggyakoribb tünet, amit a depressziós tapasztal. Nem biztos, hogy több stressz éri, hanem inkább ő éli így meg. A stressz része lehet a depressziónak, de oka is lehet a betegség kialakulásának, hiszen változásokat okozhat a testben és az agyban is.

- Aggodalmaskodás: a nők kétszer annyival többet aggodalmaskodnak, mint a férfiak, ugyanakkor az erősebbik nem számára könnyebb a nyugtalanságról beszélni, mintsem a szomorúságról. A félelmeiket, aggodalmaikat egyszerűbb megosztaniuk.

- Gyakran kíséri a depressziót az alkoholfogyasztás. A nőknél és a férfiaknál is. A kábítószer vagy szeszes ital használata egy időre elkendőzi a kellemetlen érzéseket, ezért könnyű rákapni. A férfiak gyakran "vetik be" problémamegoldásként az ivást, ahelyett, hogy felkeresnének egy orvost.

- A depressziós férfi elveszítheti érdeklődését a szex iránt. Nem érez vágyat, erekciós zavara van. A problémák oka lehet a depresszió, és súlyosbíthatják is a betegséget. Az erekciós zavart ugyanakkor bizonyos gyógyszerek - antidepresszánsok - is előidézhetik.

- Aki depresszióval küzd, gyakran a döntési képességét is elveszíti. Megerőltetővé válik számára eldönteni valamit, választani, és ez ismét csak az információk feldolgozásának problematikusságával van kapcsolatban.

- Bár a nők körében gyakoribb az öngyilkossági kísérlet, a férfiak négyszer akkora eséllyel valóban meghalnak, ha megpróbálják megölni magukat. Biztosra mennek és ennek megfelelő módszereket használnak. Az idősebb férfiaknál nagyobb az öngyilkosság esélye.

Ne gondoljuk azt, hogy a depresszió normális velejárója az öregedésnek!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.