Túl sokat és túl idegesítően használják a mobilt

Mind megszállottak az okostelefon-tulajdonosok?

Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatási anyag szerint igaz lehet az az elképzelés, mely szerint az okostelefonok tulajdonosai szinte megszállottan ellenőrizgetik telefonjaikat minden pillanatban, új üzenetek, hírek és frissítések reményében.

2011.08.03 17:00medipress.hu

A kutatók finn és amerikai okostelefon-tulajdonosok telefonhasználati szokásait vizsgálták meg. Egy átlagos telefon ellenőrzés 30 másodpercig tart - ez arra elég, hogy a felhasználó feloldja a képernyőzárat és megnyisson egy egyszerű alkalmazást.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az okostelefon-használat általában kimerül abban, hogy a felhasználó időnként leellenőrzi a telefonját. Ez azonban legtöbbször helyfüggő, sokan ugyanis tömegközlekedés közben, vagy unalomból olvassák e-mailjeiket és a híreket.

Az okostelefonok felhasználói nem tartják függőségnek a megszállott és repetitív telefonhasználatot, de a vizsgálatok szerint beismerik, hogy túl sokat és idegesítő módon használják készülékeiket.

"A probléma akkor kezdődik, amikor az unalomra adott automatikus válaszreakciónk az lesz, hogy elővesszük telefonunkat, hogy valami érdekes inger érjen minket. Ez ugyanis elvonhatja a figyelmünket a körülöttünk történő fontosabb dolgokról" - nyilatkozta Antti Oulasvirta, a Helsinki Információs Technológiai Intézetmunkatársa.

A szokások olyan automatikusan kiváltott viselkedésformák, amelyek megzavarhatják a tudatos viselkedést, amelyet bizonyos helyzetek megkívánnak.

"Más kutatásokból egyértelműen látszik, hogy a telefonhasználatnak súlyos következményei lehetnek vezetés közben és társas kapcsolatainkra is rossz hatással lehetnek. Sajnos a már berögzült rossz szokásokat a legnehezebb megváltoztatni" -
nyilatkozta Ms. Oulasvirta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.