Damaszkusz élesen bírál

"Égbekiáltó agresszió" rántotta le a leplet az izraeli államterrorizmusról?

Damaszkusz elutasította az "égbekiáltó izraeli agressziót" hétfőn, miután előző nap izraeli határőrök lőttek a szíriai-izraeli határkerítést megrohamozó palesztinpárti tüntetőkre.

2011.06.06 17:50MTI

"Szíria szigorúan elutasítja a tegnapi (vasárnapi) égbekiáltó izraeli agressziót a megszállt Golán-fennsík határára felvonuló fegyvertelen civilek - szíriaiak és palesztinok - ellen" - írta közleményében a külügyminisztérium.
   
Az agresszió Damaszkusz szerint "lerántotta a leplet az izraeli államterrorizmusról". A közlemény felhívta a nemzetközi közösség és az emberjogi szervezetek figyelmét a "legitim arab jogok Izrael általi megsértésére".
   
A vasárnapi incidensben szíriai adatok szerint 23 ember halt meg, 350-en pedig megsebesültek. Izraeli értesülések 10 halottról beszélnek, akik a szíriai oldalon található aknák miatt vesztették életüket.
   
A szíriai rendőrség hétfőn mintegy 20 palesztint akadályozott meg abban, hogy megközelítse az izraeli határt. A fegyveresek két ellenőrzőponton felügyelték a rendet, ami komoly változás a korábbiakhoz képest, hiszen a tiltakozók vasárnap, az 1967-es hatnapos háború (naksza) évfordulóján, valamint három héttel ezelőtt is akadálytalanul felvonulhattak a határ mentén.
   
A vasárnapihoz hasonló incidens történt a Golán-fennsíkon május 15-én, amikor palesztin tüntetők megemlékeztek nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról, ahogy Izrael állam 1948-as megalakulását nevezik. Akkor több tucatnyi, Szíriában élő palesztin vonult a kerítéshez, letarolták azt egy szakaszon, és átmentek az izraeli ellenőrzés alatt álló területre. Az izraeli katonák két tüntetőt lelőttek, további négyet pedig súlyosan megsebesítettek.
   
A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője, Haszan Naszrallah tisztelgett "a bátor szíriai és palesztin fiatalok előtt". Naszrallah szerint a vasárnapi összeütközés azt jelzi Izraelnek, hogy a palesztinok haza akarnak térni, valamint egyben figyelmeztetés a zsidó államot feltétel nélkül támogató Washingtonnak is.
   
"Íme az emberi jogok, a méltóság és a szabadság Amerikája... amely nem ítéli el Izraelt, sőt ellenkezőleg" - ostorozta az Egyesült Államokat Naszrallah.
   
Az "aggódó" Washington minden felet visszafogottságra, valamint a provokáció kerülésére szólított fel, s egyben hangsúlyozta, hogy "Izraelnek - mint minden szuverén államnak - joga van az önvédelemhez".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.