Akár meg is szüntethetnék

Dönthet a Ház a nyugdíjakat érintő fideszes alkotmánymódosításról

Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amelynek során a képviselők szavazhatnak arról a fideszes alkotmánymódosító javaslatról, amely alapján csökkenthetnék, szociális ellátássá alakíthatnák, vagy akár meg is szüntethetnék az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást.

2011.06.02 15:37MTI

Dönthet a Ház a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról is. A hétfői ülésnap Kövér László házelnök megemlékezésével kezdődik a múlt vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt államfőről. Ezt követően esküt tesz a Jobbik új képviselője, Jámbor Nándor, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő helyére ül az ellenzéki párt frakciójában.

Az Országgyűlés hétfőn dönt a Fidesznek a nyugdíjakat, valamint az Alkotmánybíróságot (Ab) érintő alkotmánymódosító javaslatához beérkezett módosító indítványokról. Ha ezek közül egyet sem fogad el a Ház, zárószavazást is tarthatnak a javaslatról, amellyel kapcsolatban az MSZP-frakció azt kezdeményezte, hogy név szerinti legyen a voksolás. A Fidesz úgy módosítaná a még hatályos alkotmányt, hogy kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. Emellett az indítvány lehetővé tenné, hogy már idén szeptembertől 15 tagú legyen az Ab.

Utóbbival függ össze az Ab-törvény módosítása, amelyről hétfőn szavaznak a képviselők.

Döntés születhet emellett a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság, valamint a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozására vonatkozó ugyancsak kormánypárti javaslatokról. Zárószavazást tart a Ház a fideszes Szijjártó Péter és Ágh Péter azon előterjesztéséről is, amelynek értelmében az egyéb állami vezetőkhöz hasonlóan a miniszterelnöki biztos is csak képviselői alapdíját veheti majd fel, ha parlamenti képviselő is egyben.

A határozathozatalok után több részletes vitát is lefolytatnak a politikusok, így például a lakásszövetkezeti, a közbeszerzési, a természetvédelmi jogszabály módosításáról, az új számvevőszéki törvényről, valamint arról a fideszes indítványról, amely az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozik, továbbá kinevezési moratóriumot rendelne el január 1-jéig a bírósági vezetőkre.

Kedden időkeretes vitában tárgyalja az Országgyűlés az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, amely szerint a táppénzen lévők akár soron kívüli ellátásban is részesülhetnének, továbbá szigorodnának a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok. (Lezsák Sándor, a parlament alelnöke csütörtökön, a házbizottság ülése után azt közölte, hogy miután Mádl Ferenc temetését kedd délután fél ötkor a Fiumei úti sírkertben, gyászmiséjét pedig este nyolc órakor a Szent István-bazilikában tartják, a parlament keddi ülésén a napirend előtti felszólalások után mindössze egyetlen napirendi pont szerepel majd: a Ház hatórás időkeretben tárgyalja az egészségügyi törvények módosításáról szóló javaslatot.)

Szerdán a képviselők megvitatják egyebek mellett az Állami Számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló jelentést és az annak elfogadásáról szóló határozati javaslatot, az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását, a nemzeti adatvagyont érintő törvény megváltozatását, valamint az előadó-művészeti jogszabály módosítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.