Több közös hadgyakorlatot hajtottak végre

Hende: nyílt és konstruktív Magyarország és Szerbia együttműködése

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: nyitottság és konstruktivitás jellemzi Magyarország és Szerbia együttműködését a védelem szempontjából.

2011.05.27 14:16MTI

A tárcavezető a szerb kollégájával, Dragan Sutanovac védelmi miniszterrel folytatott találkozó után hangsúlyozta: Magyarország megosztja Szerbiával integrációs tapasztalatait, és támogatja csatlakozását az Európai Unióhoz.    Hende Csaba szerint a megbeszélés fontos témája volt a magyar soros EU-elnökség programja, a kétoldalú katonai kapcsolatok és az aktuális biztonságpolitikai kérdések.
   
Dragan Sutanovac hozzáfűzte: aláírták a 2011-es katonai együttműködési tervet, továbbá a katonai egészségügyi és a különleges alakulatok közötti kooperáció lehetőségeiről is beszéltek. A szerb miniszter emlékeztetett: tavaly együttműködési megállapodást írtak alá Magyarországgal, és a többi szomszédos országgal is szoros a kooperáció.
   
Mindkét miniszter kiemelte, hogy a két ország katonái részt vesznek az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójában. Hende Csaba hozzátette: emellett több közös hadgyakorlatot is végrehajtottak Szerbiában és Magyarországon.
   
A szerb tárcavezető kifejtette: készen állnak békefenntartói tevékenységük kiszélesítésére. Csütörtökön Belgrádban az EU jóváhagyta, hogy Szerbia uniós békefenntartó missziókban vegyen részt - idézte fel.
   
Azt tervezik, hogy az Atalanta-misszióban (amely a tengeri kalózkodás ellen lép fel) és az ugandai bázisú szomáliai békefenntartó műveletekben vesznek részt - mondta Dragan Sutanovac. Szombaton Nigériában és Ugandában tárgyal, nemrégiben pedig Joe Biden amerikai alelnök tett látogatást Belgrádban, ez is azt bizonyítja, hogy Szerbia nagy energiát fektet a külpolitikai együttműködésbe - mutatott rá.
   
Ratko Mladic volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnok elfogása bizonyítja, hogy Szerbia nemcsak szavakban elkötelezett az európai értékek mellett - mondta Dragan Sutanovac. Kiemelte: ezzel Szerbia elhárította az európai felzárkózása előtt álló egyik legnagyobb akadályt, így reményeik szerint az integráció új lendületet kap.
   
Kérdésre válaszolva közölte: minisztersége eddigi négy éve alatt nem volt semmilyen információjuk Ratko Mladic hollétéről. A szerb hadsereg sosem bújtatta őt - jelentette ki. Hozzátette: majd a nyomozás kideríti, hol tartózkodott az elmúlt években Ratko Mladic, részükről az ügy befejeződött.
   
A boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűncselekményekkel vádolt parancsnokának elfogását csütörtökön Belgrádban jelentette be Boris Tadic szerb elnök, aki közölte: a kiadatási eljárás folyamatban van. Ratko Mladic a helyi média értesülése szerint álnéven élt, a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Lazarevo faluban tartóztatták le csütörtök reggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.