Bez..., bezár..., bezárás

Vakáció helyett: bezárták a Janikovszky iskolát

Bezárta a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnáziumot a főváros VII. kerületének képviselő-testülete pénteki rendkívüli ülésén.

2011.05.20 11:40MTI

Az iskola bezárásáról szóló előterjesztést név szerinti szavazással, a Fidesz-KDNP képviselők 11 igen, illetve 4 MSZP-s képviselő nem szavazata mellett fogadta el a testület.

A határozati javaslat értelmében a Rottenbiller utcai iskola esetében a gimnáziumi nevelési, oktatási feladatot átadták a Fővárosi Önkormányzatnak. A döntés nyomán - amelyet a csökkenő tanulói létszámmal indokoltak - a kerületben lévő öt önálló oktatási intézményt úgy szervezik át, hogy négy épületben három iskola folytatja a működést.


Ezután kizárólag általános iskolai képzést folytat a Baross Gábor Általános Iskola, míg az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium kizárólag gimnáziumi képzést nyújt majd. A továbbiakban szakközépiskolai és szakiskolai képzést biztosít az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola.

A döntés alapján a kerületben megszűnik az Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola, a Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Vendéglátó Szakiskola - ezeket összevonták -, illetve a Janikovszky.

A határozathozatalban - a képviselő-testület törvénytelen összehívására hivatkozva - nem vett részt Gergely József és Kispál Tibor szocialista képviselő. Az önkormányzat épülete előtt a szülők és támogatóik tiltakoztak az iskolák, kiváltképp a Janikovszky bezárása ellen.

LMP: elfogadhatatlan a Janikovszky iskola bezárása

Elfogadhatatlan a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárása - mondta Moldován László, az LMP erzsébetvárosi képviselője a helyi képviselő-testület pénteki döntése utáni sajtótájékoztatón.

A képviselő szerint indokolatlan a gyermeklétszám csökkenésére hivatkozni a VII. kerületben, hiszen az említett tanintézményben tizenháromszoros volt a túljelentkezés. "Szégyenteljes lépés, és teljesen elfogadhatatlan az LMP számára egy jól működő, kiemelkedő pedagógiai munkát végző gyermekbarát iskola bezárása" - fogalmazott Moldován László. A képviselő követelte, hogy a felelős vezetés gondolja újra a bezárásról szóló határozatot és tegyen meg mindent az iskola megmentése érdekében. Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Fidesz "iskolarombolást" folytat, figyelmen kívül hagyva a szülők akaratát és a tényeket. Az ellenzéki politikus hozzátette: "nem lehet egy hazugsággal egy olyan iskolát bezárni, amely ennyire fontos a kerületnek".

Osztolykán Ágnes emlékeztetett arra, hogy hétfőn benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot, amely alapján létre kellene hozni egy nemzeti iskolamentő alapot, félmilliárdos alaptőkével; a javaslat felszólítja a kormányt arra is, hogy dolgoztasson ki egy hosszú távú oktatási stratégiát, komoly szakmai megalapozottsággal.

A képviselő ismertette azt az önkormányzatoknak címzett javaslatot is, amelyben azt javasolja, hogy szüntessék be az iskolabezárási intézkedéseket és hirdessenek erre vonatkozóan moratóriumot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.