A LIGA búcsúztatja a munkavállalók jogait

Május 1-je: nagy szakszervezeti dzsemborik együtt és külön

A szakszervezeti szövetségek közül négy együtt ünnepel ma, míg a LIGA külön rendezvényt tart, a Munkástanácsok pedig megyei szervezeteivel ünnepel.

2011.05.01 09:27MTI

   
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezetei Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) közösen ünnepli a munkavállalókkal május elsejét a budapesti Városligetben. A négy érdekképviselet közös fórumot tart, amelynek vendége Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos lesz.
   
A négy szakszervezet pénteki közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozták, hogy az ünnep nem olyan lesz, mint tavaly, mert hónapról hónapra romlik a munkavállalók helyzete, a kormány pedig hetente újabb intézkedéseket jelent be.
   
A LIGA Szakszervezetek - pénteki közleménye szerint - "szűk körben" koszorúzza meg a városligeti Május 1. emlékkövet, "elbúcsúztatva a magyar munkavállalók jogait". Az eseményen beszédet mond Gaskó István, az érdekképviselet elnöke. A LIGA is úgy véli, hogy az idén május elsején a munkavállalóknak "nincs igazán mit ünnepelnie", mivel álláspontjuk szerint a kormány eddigi és tervezett intézkedései egyaránt a munkavállalói jogok csorbításáról szólnak.
   
A Munkástanácsok a hagyományoknak megfelelően megyei szervezeteivel ünnepel, miskolci, békéscsabai, szegedi, győri és veszprémi rendezvényeken.
   
Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az érdekképviselet honlapján közölt írásában hangsúlyozza: a konvergenciaprogramban eltervezett, "munkavállalókat sújtó intézkedések" nem fognak új munkahelyeket eredményezni, csupán "a befektetőknek segít a kormány még jobban kifosztani a meglévő munkahelyek munkásait". A vezető szerint ideje lenne a párbeszédnek és "egy új társadalmi szerződés létrehozásának a hatalom és az alávetettek között".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.