Sérelmezi az állami kártalanítást

Vörösiszap-katasztrófa: az ombudsmanhoz fordult egy devecseri károsult

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultja, aki az állami kártalanítást sérelmezi beadványában, és nem engedi ledózerolni bontásra ítélt házát. Az építési hatóság ennek ellenére bontást rendelhet el.

2011.04.19 12:49MTI

Marton Zoltán károsult azt mondta, hogy az iszapömlésben megsérült házát nem engedi elbontani addig, amíg nem sikerül valamilyen megállapodást kötnie. Mint hozzátette, az övé azoknak a házaknak az egyike, amely a lebontott épületek üres területén még áll Devecserben, feleségével ideiglenesen a Máltai Szeretetszolgálat által az önkormányzattól bérelt lakásban laknak.
   
A bontási területen a szolgáltatók a katasztrófavédelem kérésének megfelelően már kikötötték a vizet és a villanyt is, a kivitelező cég már az utat is felszedte.
   
Marton Zoltán elmondta, hogy az önkormányzat által megbízott szakértők 17 millió forintra értékelték fel a házát, de ebből nem tud újat építeni; a lakóparkba amiatt nem költözik, mert ott melléképületet nem kapna, pedig 70 négyzetméteres műhelye van. Most új értékbecslést készíttetett, ennek az eredményére vár.
   
Hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy saját maga terveztethesse és építtethesse fel a házát. A belügyminiszternek is írt már levelet, de onnan nem kapott választ, ezért fordult most Szabó Máté ombudsman hivatalához.
   
Muhoray Árpád, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka az eset kapcsán elmondta: május 15-ig dönthet arról a károsult, hogy részt vesz-e az állami kártalanításban. A Marton család eddig nem tudott dönteni a felajánlott lehetőségek közül - sőt a Belügyminisztérium által pozitívan elbírált két egyedi kérelmét is visszavonta -, amelyek igénybevételének feltétele, hogy a házának bontásához hozzájáruljon.   

Hozzátette: ha a megadott határidőig sem sikerül dönteniük a kártalanítás módjáról, akkor az építési hatóság rendeli el a bontást a szennyezés felszámolása miatt. Kiemelte, hogy az új lakóparkban már nem választhat lakást a család, mert az arra vonatkozó szándéknyilatkozat beadásának határideje április 15-én lejárt, a lehetőségek közül még a készpénzes kártalanítást vagy a használt lakás vásárlását választhatják.
   
Az ombudsman hivatala későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy indítanak-e vizsgálatot a devecseri vörösiszap-károsult ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.