Kivizsgálja-e az ügyet a médiatanács?

LMP: manipulált a Cohn-Benditről szóló MTV-s híranyag!

Az LMP frakcióvezető-helyettese a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székhelye előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az LMP felszólítja a médiatanácsot, hogy saját hatáskörben vizsgálja ki a Magyar Televízióban múlt héten bemutatott, Daniel Cohn-Benditről szóló híranyagot.

2011.04.12 12:46MTI

Karácsony Gergely közölte: a közszolgálati televízió múlt heti hírbejátszása "nyilvánvalóan manipulációt, ha úgy tetszik hazugságot tartalmazott", amikor azt állította, hogy az LMP rendezvényén részt vevő Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament Zöld frakciójának társelnöke nem válaszolt egy kérdésre. Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának LMP-s alelnöke szerint nyilvánvaló, hogy az európai parlamenti politikus válaszolt a kérdésre és amikor később elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét, akkor a repülőtérre indult.
   
Hozzátette, abban bíztak, hogy a közszolgálati televízió, illetve a közszolgálati hírcentrum levonja a megfelelő konzekvenciákat az esetből, de annak kivizsgálása helyett a műsor szerkesztője "felfelé lépett a ranglétrán". (Papp Dániel, a hivatkozott tudósítás készítője az MTVA hír- és hírháttér műsorainak főszerkesztőségét vezeti.)
   
Karácsony Gergely jelezte: azt szeretnék kérni a közszolgálati hírműsorok gyártóinak vezetőitől, hogy "ne ültessenek politikai komisszárokat az újságírók nyakára". Úgy fogalmazott, hogy a Magyar Televíziónál, a Magyar Rádiónál és a Magyar Távirati Irodánál jó újságírók dolgoznak, akik képesek ellátni a törvény által előírt feladataikat.
   
Hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozottságot és a tárgyilagosságot minden nagyobb sajtóorgánumtól el kell várni. Ez különösen igaz azokra, akik közfeladatot látnak el az adófizetők pénzen - jelentette ki, megjegyezve:  ez az eset olyan precedens, amikor "meg kell állni és vissza kell fordulni".
   
Karácsony Gergely szavai szerint "gyakorlatilag minden nap történik egy lemondás" az MTVA-nál, ami azt mutatja, hogy a szervezeten belül erős belső feszültségek lehetnek. Ennek az az oka, hogy újságírók a szakmai hivatásuknak akarnak megfelelni és "nem valamifajta pártukáznak" - értékelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.