A maga szíve sose fáj?

Átfogó elemzést készít az egészségügyről az ombudsman

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egész éves átfogó projektben elemzi az egészséghez való jog érvényesülését és az egészségügyi ellátórendszer működését.

2011.04.07 14:29MTI

Szabó Máté ombudsman közleményében az április 7-i egészségügyi világnap alkalmából az ágazatban szükséges egyetértés kialakításának fontosságát hangsúlyozta, mivel szerinte az ország teljes népességének hosszú távú testi és lelki állapotát meghatározhatja a betegjogok érvényesíthetősége, valamint az egészségügyi ellátórendszer működésének feltételei.


Az országgyűlés biztos aláhúzta, hogy 2011-ben egész éves átfogó projektben elemzi az egészségügy területét, de Beteg jogaink - Egészséges méltóság címen induló vizsgálatsorozatában az ombudsmani gyakorlat eddigi másfél évtizedét is összegzi.

Az ombudsman vizsgálatai során kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a betegjogok alapjogvédelmi szintje megfelel-e az alkotmányban foglalt, illetve a nemzetközi emberi jogi követelményeknek.

Szabó Máté arra is emlékeztet, hogy teljes mandátuma alatt tartó gyermekjogi projektjének idei témájául a gyermekek testi-lelki egészséghez fűződő jogának vizsgálatát választotta, ennek keretében egyebek mellett a gyermekbántalmazásról 2009-ben bemutatott átfogó elemzésének utóvizsgálatát is elvégzi.

Az ENSZ 1948. április 7-én hozta létre az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amely kutatásokkal, prognózisokkal leírásával segíti a tagállamok egészségügyi tevékenységét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.