Megosztottak az MSZP támogatói

A népszavazáson részt vevők többsége igennel fog voksolni

Bár február végén a választókorú népesség fele azt ígérte, hogy elmegy szavazni március 9-én, a korábbi közvélemény-kutatások tapasztalatai alapján (többen hajlamosak előzetesen aktívnak mutatni magukat, mint amennyien ténylegesen azok lesznek) vélelmezhetően kisebb lesz a részvétel.

2008.03.05 11:14Szonda Ipsos

A népszavazáson részt vevők túlnyomó többsége mindhárom kérdésben igennel fog voksolni. A Szonda Ipsos kutatásából kiderül, hogy a magasabb részvétel az "igen" szavazatok arányának csökkenését hozza magával, de nem valószínű, hogy az 75 százaléknál kisebb lesz. Másfelől: az alacsonyabb népszavazási jelenlét az igenek százalékos arányának emelkedésével jár együtt, de értelemszerűen a támogató voksok száma ilyenkor kisebb lesz.

Lehet-e annyira kevés az igenlő szavazat, hogy a referendum eredménytelen? Ha csak 30 százaléknyian mennek el, akkor elképzelhető, hogy nem lesz meg a népesség negyedének egy irányba (jelen esetben: az igen felé) mutató szavazata, azaz kétmillió alá kerülhetnek az egyes kérdéseket támogató voksok. Mivel a részvételi arány a 30 százalékot minden bizonnyal meghaladja, ezért annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a népszavazás eredményes lesz. Ha megközelíti vagy meghaladja a résztvevők aránya a 40 százalékot, akkor az igenek száma 2,5 milliónál is több lehet. A nemleges szavazatot leadók jóval kisebb arányt képviselnek majd, feltehetően nem tudnak 25 százalék fölé emelkedni. Ez azt jelenti, hogy relatíve magas részvételnél, jóval 40 százalék felett, akár háromnegyedmillió is lehet a nemleges voks, 35-40 százalékos részvételnél viszont inkább félmilliós nagyságrendről beszélhetünk majd. Február végén a Fidesz táborának nagyjából héttizede ígérte azt, hogy elmegy és igennel voksol.

Az MSZP támogatói sokkal inkább megosztottak, az otthonmaradás és a nemleges szavazat között dilemmáznak. Csaknem fele részük passzív, az aktivitást mutatók pedig kétharmad részt nemmel szándékoznak voksolni. Február végén azt tapasztaltuk, hogy a szocialisták sokkal kevésbé tartják fontosnak a népszavazási témákat, mint a Fidesz táborának tagjai. Utóbbiak kétharmada, az előbbiek négytizede véli úgy, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj kardinális szempont az életében.

A három népszavazási kérdés megválaszolásában nagyon erős összefüggések vannak, főként az igenek, de nagymértékben a nemek együtt járása is megfigyelhető. A vélhetően legmagasabb támogatottságú kórházi napidíjas kérdésben az igenlők 94 százaléka a vizitdíj eltörlésére, 87 százaléka a tandíj megszüntetésére is helyeslően kíván szavazni. Egy árnyalattal gyengébb, de mindenképpen karakteres a nemmel voksolók másik kérdésekben elfoglalt álláspontja.

A népszavazás következményeivel, az igenek győzelmével számolva csak egy kisebbség, 30 százalék gondolja azt, hogy a kormánynak távoznia kellene. A többség, 55 százalék szerint a teendő: az ügydöntő népszavazás döntéseinek végrehajtása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.