Ellenszavazat nélkül támogatták őket

Kövér vállalja a házelnökséget, jóváhagyták Tarlós főpolgármester-jelöltségét

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz országos választmánya szombati ülésén, hogy Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője legyen a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választáson.

2010.07.10 16:21MTI

Döntöttek a választmányi ülésen a megyei közgyűlési elnökjelöltek személyéről is. Kövér László választmányi elnök a tanácskozás előtt közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt fogja javasolni házelnökjelöltnek a Fidesz-frakció ülésén, és vállalja a tisztséget.

A választmány zárt ülése után Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a testület ellenszavazat nélkül támogatta, hogy a Fidesz-KDNP Tarlós Istvánt indítsa főpolgármester-jelöltként. A tanácskozáson döntöttek a budapesti listáról és a megyei listákról, valamint a megyei közgyűlési elnökjelöltekről is, Kósa Lajos tájékoztatása szerint a megyei jogú városok polgármesterjelöltjeiről a végső döntést a Fidesz országos választmányának elnöksége hozza meg a jövő héten.

Az önkormányzati választás legnagyobb tétje az - mondta -, hogy Budapesten végre "le lehet-e váltani azt a kurzust, amit a fővárosban képviselnek a gyurcsányizmus szerves folytatásaként". A sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: úgy érzi magát, mint a világbajnoki döntőn az a csapat, amelyik esélyesebb; "elbizakodottság nincs, optimizmus van".

Az együttműködés az ellenzékkel általában kívánatos - mondta egy kérdésre válaszolva -, "hogy ez milyen formában és milyen struktúrában valósulhat meg, ezt a választások eredménye dönti el". Koalíciós kérdéseket nem érdemes addig feszegetni, amíg a közgyűlés összetétele nem ismert - tette hozzá. Kövér László választmányi elnök az ülés előtt közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt fogja javasolni a Fidesz-frakció ülésén házelnökjelöltnek, és ő vállalja is a tisztséget.

Kósa Lajos és Tarlós István - Fotó: MTI

Kövér László újságírói kérdésre a házelnökjelöléssel kapcsolatban azt mondta: "a Fidesz-frakció előtt az elnök úr engem fog majd javasolni, és amennyiben a Fidesz-frakció támogat, akkor én leszek az egyik jelölt". Ha másnak más jelöltje van, akkor ő is a cédulára kerülhet, a húszéves gyakorlat azonban az, hogy a pártok induláskor megállapodnak a tisztségviselői pozíciók szétosztásában - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy ha ő lesz az Országgyűlés elnöke, választ-e új választmányi elnököt a Fidesz, a politikus úgy felelt: jövőre lesz tisztújító kongresszusa a Fidesznek, akkor lesz esedékes ez a kérdés; egyébként nincs semmilyen összeférhetetlenség a házelnöki és a választmányi elnöki pozíció között. Arra a kérdésre, igaz-e vagy csak pletyka, hogy konfliktus volt közte és Orbán Viktor között Schmitt Pál államfői jelölésével kapcsolatban, azt mondta: "én semmilyen pletykát nem szeretnék erősíteni". Orbán Viktor "nekem a Fidesz létrejöttét megelőző időkből lévő barátom, tehát idestova 27 esztendeje ismerjük egymást, nagyjából a feleségemmel is ennyi időt töltöttem együtt, de még a feleségem esetében sem mondhatom el, hogy nem volt közöttünk vita vagy véleményeltérés" - mondta.

A Fidesz országos választmányának elnöke beszélt arról is, hogy azon településeken, ahol a Fidesz-csoportokat az elmúlt hetekben, hónapokban feloszlatták, később döntik el, ki lesz a polgármesterjelölt, és kik lesznek az egyéni képviselőjelöltek. Közlése szerint 8-10 ilyen "kétséges" hely van.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Kövér László alkalmas jelölt az Országgyűlés elnöki posztjára, és támogatják a megválasztását - mondta Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője az MTI-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.