Gyurcsányt is előveszi a Fidesz?

Politikai elszámoltatásra vagy büntetőjogi felelősségre vonásra számíthat?

Lázár János, a Fidesz új frakcióvezetője személyesen találkozik a képviselőcsoport minden tagjával - eddig jók a tapasztalatai. Gyurcsányt viszont felelősségre vonná az előző ciklusért.

2010.05.06 18:49estihirlap.hu

Lázár Jánosnak frakciójával kapcsolatban eddig jók a tapasztalatai. Viszont az előző kormányról már máshogy vélekedett: a volt miniszterelnöknek és kormánya tagjainak az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie több ügyben is.

Egy heti lap azon kérdésre, kivonul-e ismét a Fidesz, ha Gyurcsány Ferenc felszólal a parlamentben, azt válaszolta: a hatékony parlamenti munka egyik alapfeltétele, hogy az illető képviselőnek legyen ideje az igazságszolgáltatásra időt szakítani. Gyurcsány Ferencnek azonban előbb az igazságszolgáltatásra kell időt szakítania (a parlamenti munka előtt - a szerk.).  Rengeteg ügy van, 13 témában a volt miniszterelnök és kormányának tagjai felelősséggel tartoznak - szögezte le a politikus a Heti Válasznak adott interjújában.

Noha a volt kormányfő ismét tagja lesz az új parlamentnek, ami mentelmi joggal  párosul, a Fidesznek most nagyobb fegyver került a kezébe, amit úgy hívnak: kétharmad.

Az Esti Hírlap Kiszelly Zoltán politológust kérdezte a lehetséges elszámoltatás forgatókönyvéről. A politikai elemző elmondta: kétféle elszámoltatásra van lehetőség. Az egyik a büntetőjogi, a másik a politikai felelősség megállapítása.

- A büntetőjogi felelősséget, vagyis a törvénysértést csak a jogerős bírósági ítélet fogja kimondani, amely több évbe is beletelhet. Viszont most már a mentelmi jog nem okozhat problémát a Fidesznek, mivel a kétharmados többségükkel a parlament kiadhatja a képviselőket a bíróságnak, ezt korábban nem sikerült elérni - magyarázta Kiszelly, aki hozzáfűzte: a magyar bírósági ítélet után a vádlott még külföldi jogorvoslatot is kérhet.

Vagyis a büntetőjogi felelősségrevonás nem valósulhat meg egyik naptól a másikra; addig is ott van a politikai felelősség megállapítása.

- A politikai elszámoltatás úgynevezett „fehér könyvek" útján jöhet létre. Az új kormány egy, vagy akár  - szakterületenként - több fehér könyvet készít, amelyben leírják, hogy mi a véleményük elmúlt kormány tevékenységéről.  Ez a megoldás csak a közvéleménynek szól. Várható következmény az őszi önkormányzati választások leszerepelése lehet, amennyiben a Fidesz betudja bizonyítani a szavazóknak az igazukat - magyarázta a politológus, aki figyelmeztetett arra, hogy a „fehér könyvben" több konkrétumnak kell szerepelnie, mint amit eddig nyilvánosságra hozott a Fidesz, mivel itt nemcsak a jobboldali szavazókat kell meggyőzni, hanem az egész közvéleményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.