"A foglalkoztatás nemzeti ügy"

Pataky: Legális munkahelyek kellenek - csökkenjenek a munkavállalói terhek!

Magyarországon tisztes megélhetést biztosító, új, legális munkahelyek létrejöttére van szükség - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szombaton Budapesten, az MSZOSZ május elsejei nagygyűlésén.

2010.05.01 12:00MTI

Pataky Péter hangsúlyozta: sok ígéret elhangzott a választások után. A foglalkoztatás valóban nemzeti ügy, mivel a legfontosabb dolog, hogy az embereknek munkájuk legyen, és abból megéljenek.

Az MSZOSZ elnöke szerint az új foglalkoztatási formákkal nem feltétlenül lehet növelni a versenyképességet, mert az atipikus foglalkoztatási formák sok bizonytalanságot is hordoznak. Új legális munkahelyek létrejöttére és a munkavállalói terhek csökkenésére van szükség - hangsúlyozta Pataky Péter.

A szakszervezet elnöke szerint a vállalkozásokat úgy kellene versenyképessé tenni, hogy az ne a munkavállalók rovására valósuljon meg. A parlamenti többség nagy felhatalmazást ad, de nem ad felhatalmazást mindenre, mert közösen kell megbeszélni a jóléthez és a fellendüléshez szükséges lépéseket, és ezekhez meg kell szerezni a társadalmi támogatottságot - emelte ki Pataky Péter.

Renzo Ambrosetti, az Európai Fémipari Szakszervezetek Szövetségének svájci elnöke elmondta: a válság és a növekvő munkanélküliség miatt szükség van a szolidaritásra, illetve egy fenntartható foglalkoztatáspolitika kialakítására zöld munkahelyek létrehozásával. Európának sürgősen át kell gondolnia a gazdasági és szociális politika keretfeltételeit - fűzte hozzá.

Az MSZOSZ-szel együtt ünnepel a Városligetben a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), valamint a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége.

A nagy szakszervezeti szövetségek az idén is külön ünneplik május elsejét, a LIGA a Kossuth téren, az MSZOSZ a Városligetben majálisozik, míg az Autonómok és a Munkástanácsok távol maradtak a budapesti rendezvényektől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.