Véres lett Európa Kulturális Fővárosa

Pécsi lövöldözés - Független szakértők végzik a gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát

Nem a pécsi egyetem igazságügyi orvostani intézetének szakemberei, hanem független szakértők végzik el az egy ember halálával és három súlyos sérülésével járó csütörtöki pécsi egyetemi lövöldözés gyanúsítottjának elmeorvosi vizsgálatát.

2009.11.29 14:46MTI

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ezt vasárnap azzal indokolta az MTI-nek, hogy a nyomozó hatóság a két független szakértő felkérésével még az elfogultság látszatát is el akarja kerülni. A rendőr százados megjegyezte: az elmeállapot olyan, büntethetőséget meghatározó tényező, melyben a végső szót szakértői vélemények alapján csakis a bíróság mondja ki.

Amit a gyanúsított a szakértőnek elmond, nem tekinthető vallomásnak, és bizonyítási eszközként sem lehet felhasználni az eljárásban.

Zsobrák Péter hangsúlyozta, hogy a rendőrség által eddig felkért szakértőknek azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogy a gyanúsított egészségügyi és pszichés állapota a fogdai elhelyezést lehetővé teszi-e, ennek megfelelően először a fogdában, majd a büntetés-végrehajtási intézményben helyezték el.

A szóvivő szólt arról is, hogy a rendőrség birtokában nincs olyan dokumentum, amely bizonyítaná: a lövöldöző rendszeres pszichiátriai kezelés alatt állt volna. A sérültekkel kapcsolatban kitért arra, hogy őket még nem tudták kihallgatni, de megteszik, amint arra lehetőség lesz.

A pécsi egyetem biofizikai intézetében egy 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A gyilkost húsz percen belül elfogták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.