Aránytalanságok lehetnek az ellátottságban

Új influenza - az oltóanyag összehangolt elosztását szeretné az EU

A H1N1 influenzavírus elleni oltóanyag elosztásának az uniós országok közti összehangolását javasolta kedden Andrulla Vasziliu, az EU egészségügyi biztosa.

2009.09.16 06:52MTI

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a kezdeti időszakban jelentős aránytalanságok lehetnek az egyes európai országok oltóanyaggal való ellátottságában, mert egyes országok - korábban azt feltételezve, hogy a védőhatás eléréséhez két oltásra is szükség lesz - hatalmas mennyiségekre adtak fel rendelést a gyártóknak.

Ilyen ország például Nagy-Britannia, amely minden lakosának két dózis oltóanyagot kötött le, még a kísérletek kezdeti fázisában. Időközben azonban a gyártók - köztük a GlaxoSmithKline, a Sanofi-Aventis, a Novartis, a CSL és a Sinovac - bejelentették, hogy oltóanyagukból minden bizonnyal elég lesz egy oltás is, hogy védettséget adjon a világszerte terjedő új influenza ellen.

Vasziliu szerint az oltóanyaggal végzett tudományos kísérletek e hónap végére teljesen befejeződhetnek, az összes kutatási eredmény meglesz, és kezdődhet a gyártás. "Közel vagyunk a célhoz" - jelentette ki a biztos strasbourgi sajtótájékoztatóján, és közös európai fellépést szorgalmazott az oltóanyag ésszerű elosztása érdekében.

Andrulla Vasziliu egyelőre nem látja értelmét annak, hogy bezárják az iskolákat a fenyegető járvány miatt. Ha erre mégis sort kell keríteni - tette hozzá -, akkor fontos, hogy a tanulók valóban otthon is maradjanak. "Semmi értelme bezárni az iskolákat, ha a gyerekek este találkoznak a diszkóban" - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.