Félretájékoztatott betegek

Mennyit kapnak a kórházak az OEP-től a betegek után?

Valótlan tájékoztatást kap a betegek jelentős része a kórházakban és a szakrendelőkben arról, hogy az elvégzett beavatkozásért utánuk mennyi pénzt utal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az intézménynek - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

2009.06.15 07:36Magyar Nemzet

A lap szerint ennek az az oka, hogy április óta a betegek egy részénél nem lehet előre tudni, hogy az ellátásért mennyi pénzt kap az intézmény az OEP-től, a finanszírozásnak ugyanis csak egy részét számolják fix összeggel, a másik részét úgynevezett lebegő pontértékkel. Ez azt jelenti, hogy minél több beteget lát el az ország összes intézménye az adott hónapban, egy páciensre annál kevesebb pénz jut.

Az intézmények számára viszont évek óta jogszabály írja elő, hogy a beteget tájékoztatniuk kell a rajta elvégzett vizsgálatokról, beavatkozásokról, s arról is, hogy azokért mennyit fizet az OEP. Ha nem így tesznek, büntetésre számíthatnak. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a lapnak azt mondta: a kalkuláció elkészítése felesleges adminisztrációs terhet ró az intézményekre, miközben a betegeknek nem ad pontos tájékoztatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.